Gecekondu Yıkımı Bu Yasaya Bağlı

Gecekondu yıkımları için bastıran belediyeler kentsel dönüşümün Meclis tatile girmeden yasalaşmasını istiyor. Yeni yerleşim alanları hazırlanacak gecekonduculara, mağdur olmamaları için kira yardımı düşünülüyor.

Bayındırlık Bakanlığı, Kıyı Kanunu Tasarısı ile kaçak yapı ve gecekondulara yönelik hazırlanan Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı’nı başbakanlığa gönderdi.

Ancak sadece aciliyeti olduğu için kentsel dönüşümle ilgili düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaşması bekleniyor. Gecekondularla mücadele eden belediyeler harekete geçmek için yasayı bekliyor.

Yasayla gecekondular yıkılarak, yeni yerleşim alanlarına taşınacak. Bu sürede geçici olarak başka konutlara taşınacak olan vatandaşlara mağdur olmamaları için kira yardımı da yapılabilecek.

DEPREM KUŞAĞI’NDAKİ BELEDİYELER

Yeni yerleşim merkezleri 500 hektardan büyükse ek finansman sağlanacak. Birinci ve ikinci deprem kuşağındaki belediye sınırları içinde toplanan vergi gelirleri, toplam gelirin yüzde 10 ‘unu geçmemek üzere Bakanlar Kurulu kararıyla belediyelere bırakılacak. Diğer deprem bölgelerindeki yardım miktarı ise toplam vergi gelirinin yüzde 5’ini geçmeyecek.

Yeniden değerlendirilen Kıyı Kanunu Tasarısı’na göre, sahil şeridinin belirlenmesinde 1992 öncesi yapılmış mevzuata uygun ama imar planı olmayan yapılar dikkate alınacak. Yani bu yapılar da sahil şeridinde yer alabilecek. Bu tür yapılar yoksa da genişlik en az 100 metre olacak.