Gecekondunun Altından Tarihi Harem Konağı Çıktı



Yenikapı Mevlevihanesi'nin etrafını saran gecekonduların altında mevlevihanenin bir parçası olan Harem Konağı'nın temel kalıntılarına ulaşıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, 1997'de çıkan yangın nedeniyle tamamen harap olan Zeytinburnu'ndaki Yenikapı Mevlevihanesi'nde yürüttüğü restorasyon sırasında, tarihi binanın etrafını saran gecekonduların altından Mevlevihane'nin bir parçası olan Harem Konağı çıktı. Yeniçeri Ocağı baş halifesi Malkoç Mehmet Efendi tarafından 1598'de inşa ettirilen ve Türk tasavvuf musikisinin önde gelen isimleri olan İsmail Dede Efendi, Itri, Şeyh Galip'in yetiştiği Yenikapı Mevlevihanesi, 1906'da çıkan bir yangın sonucu büyük hasar gördü. Semahane, selamlık, harem, türbe, somathane, muvakkithane, hünkâr mahfili, matbah-ı şerif bölümlerinden oluşan Mevlevihane, 1910'da yeniden inşa edildi. Ancak 1997'de çıkan yangınla mevlevihane kullanılmaz hale geldi. Zaman içerisinde mevlevihane yenilenmeye başladı.

Kamulaştırma yapıldı

Şerbethaneye bitişik Harem Konağı'nın yerinde gecekondular olduğu için ilk olarak kamulaştırma yapıldı. Daha sonra buradaki gecekondular Zeytinburnu Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkımın ardından yapılan detaylı kazılar sonucu Harem Konağı'na ait temel izlerine ulaşıldı. Koruma Kurulu'nun onayının ardından arşiv fotoğraflarının ışığında yeniden yapılmaya başlanan binanın tamamlanmak üzere olduğu belirtildi.