Gehry’nin Öğrencileri İlk Tashihlerini YEM’de Aldılar



Frank Gehry ile Yale Mimarlık Okulu’nda atölye yürütücülüğünü yaptığı 10 yüksek lisans öğrencisi 2 Şubat günü Yapı-Endüstri Merkezi’nde bir gün süren bir atölye çalışması yaptılar. Öğrencilerin İstanbul’a gelmelerinin nedeni bu yıl üzerinde çalıştıkları proje arsası için Gehry’nin çok sevdiği şehir İstanbul’u seçmesinden kaynaklanmaktaydı. Gehry daha önce de, 2002 Mart ayında öğrencileriyle İstanbul’u ziyaret etmişti. O dönem Robert Stern’in kendisini Yale’de ders vermek konusunda ikna etmesinin ardından, proje arsası olarak, yıkılan “İkiz Kuleler”in yerini, diğer adıyla “Sıfır Noktası”nı seçmiş, “Eğer akıllıysak bir Ayasofya yaparız” diyerek, onu yerinde incelemek üzere öğrencileriyle birlikte İstanbul’a gelmişti (1).

Doğan Hasol, Frank Gehry ve Filiz Özerİstanbul’da yaklaşık 5 günlük incelemeleri süresince Frank Gehry ve Prof. Dr. Filiz Özer öğrencilere kentin ilginç noktalarını gezdirerek, şehrin tarihi mirası ve sosyo-kültürel yapısı hakkında bilgi verdiler.

Aynı zamanda, bu sürede öğrenciler, üzerinde çalıştıkları proje alanını da yakından görmek ve çevre analizi yapmak fırsatını elde etmiş oldular. Bu arada geliştirdikleri ilk proje eskizlerini de daha sonra geldikleri YEM’de yaptıkları atölye çalışması içinde Frank Gehry ile bire bir tartışıp ilk tashihlerini aldılar. Bunun yanısıra, YEM’deki atölye sürecinde YEM’in Sanal Mimarlık Müzesi, Bilgi-Belge Merkezi, YAPI Dergisi, YEM Kitabevi gibi mimarlıkla ilgili hizmetlerinden yararlanarak İstanbul’a ait literatür çalışması yapma şansı elde ettiler.

Atölye çalışmasını değerlendiren öğrenciler “Frank Gehry’nin proje grubunda olmak büyük bir şans; danışmanlar kurayla seçiliyor ama herkes onun öğrencisi olmak istiyor. Gehry çok iyi bir danışman ve projeniz için esin veriyor, ufkunuzu açıyor. Kendisinin sahip olduğu heyecan da bize öğrenci olarak örnek oluyor. Onunla sınıf dışında, gerçek yaşamda bir arada çalışmak, neler düşündüğünü kavramak ve bir mimar olarak yaklaşımını anlamak açısından yol gösterici oluyor. Bu gezi bizim için ender bulunabilecek bir fırsat sundu” yorumunu yaptılar.

Not:

1.Özer, F; “Ayasofya, ‘Sıfır Noktası’ için Esin Kaynağı.../Frank Gehry ile Söyleşi”, YAPI Dergisi, s.44-49, S.244, 2001.