Geldiler, Gördüler, Sanat Yaptılar



Berlin Belediyesi ve Senatosu, kökeni ne olursa olsun en az üç yıl Berlin'de kalmış sanatçıların Londra, Los Angeles, İstanbul, Moskova ve Paris'te bir yıl ya da altı ay yaşayıp çalışmaları için 1988'de bir burs programı hazırlar. Hâlâ süren bu program kapsamında İstanbul burslusu 21 sanatçı, BM Suma Çağdaş Sanat Merkezi'nde fotoğraf, video ve enstalasyondan oluşan eserlerini sergiliyor.

'İstanbul'da Geliş ve Gidiş Arasında' başlıklı sergide, sanatçıların İstanbul'la ilgili işleri yer alıyor. Altı ay boyunca İstanbul'da konu komşuyla ahbap olan, sanat ortamına girip çıkan sanatçılar, bununla yetinmeyip üniversitelerde de sunumlar gerçekleştirmiş, kentin mimari ve toplumsal dokusunu araştırmış. Nihayetinde gözlemlerin, yorumların ve eleştirilerin yer aldığı bir dizi sanat eseri ortaya çıkmış. Programın 1995'ten beri yönetimini Beral Madra üstleniyor. 1998'de Berlin'de 25 sanatçıyla bir sergi açan Madra, aynı zamanda bu serginin de küratörü. 1988'den bu yana 70 sanatçının İstanbul'a gelip yaşadığını söyleyen Beral Madra, "Bu sanatçılar yaklaşık 20 yıllık bir sanat serüvenimizin arşivini oluşturmuş adeta. Sanatçılar İstanbul'da yalıtılmış bir halde yaşamadılar. Kentin yaşamına, kültürüne karışarak gözlem yaptılar. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'ne yaklaşırken bu sergi çok anlamlı." dedi.

İstanbul'u mekan tutan sanatçılar, Beral Madra'nın Teşvikiye'de kiraladığı evde çalışmalarını sürdürmüş. Sanatçıların hepsi kendi sanat anlayışına göre bu geniş daireyi değiştirmiş. Her birinden izler taşıyan daire, bir anlamda sanat üretim merkezi olmuş. Sanatçılardan kimiİstanbul'a tutulup burada yerleşmiş, kimi de evlenip barklanmış.

21 sanatçının eserinin bir arada sunulduğu serginin ilk bölümünde Gabriele Basch, Susanne Bosch, Thomas Büsch, Erik Göngrich, Natasha Sadr Hadgighian, Isa Melsheimer, Catrin Otta, Nada Sebestyen, Yuan Shun, Roland Stratmann'ın; ikinci bölümde Bernardo Georgi, Nezaket Ekici, Katja Eydel, Parastou Forouhar, Mona Jas, Christoph Keller, Werner Klotz, Marisa Maza, Ulrike Mohr, Ina Wudtke gibi sanatçıların eserleri bulunuyor. Karaköy'deki bir iş hanında yer alan BM Suma Çağdaş Sanat Merkezi'ndeki odacıklarda ilginç işler sergileniyor. Her biri farklı bir 'nazar'la şehre bakan sanatçılar, ilginç detaylar yakalamış. Gabriele Basch'ın kesilmiş plastik torbalardan bir kilimi andıran Günlük adlı eseri, Thomas Büsch'ün bir el arabasına yerleştirdiği kırık dökük eşyalardan oluşan Eskici'si durup dikkatlice baktığınız işler arasında. Sergi, 24 Nisan'a kadar ziyaret edilebilir. (0212 361 58 61)