Geleceğin Ev Aletleri Electrolux 'Design Laboratuarı'nda

"Washman"

Electrolux, tasarım dünyasına yeni bir soluk getirmek ve başarılı öğrencilerin tasarımlarını dünyaya tanıtmak için düzenlediği 'Design Lab 2004 Tasarım Yarışması'nın ödüllü ürünlerini bu yıl İstanbul Design Week'te sergiliyor. Bu global yarışma ile her ülkeden öğrencilere uluslararası arenada deneyim yaşama fırsatı sunuluyor.

Üçüncü milenyumun en güçlü trendi olacağı öngörülen 'tasarım'ın günlük hayatımızda modadan mimariye, mobilyadan teknolojiye her alana hakim olmaya başladığını söyleyen Electrolux Türkiye Pazarlama Müdürü Rüya Kip, "Bugün her türlü ürünün farklılaşma yolu tasarımdan geçiyor. Tasarım, beyaz eşya sektöründe de son derece can alıcı bir unsur. Electrolux, bu alanda yaratıcılığı tetiklemeyi ve tüketicilere enerji ve dinamizmi hissettirmeyi hedefleyerek dört yıldır dünya çapında bir tasarım yarışması düzenleniyor. Dünyanın dört yanındaki öğrencilere uluslararası fırsatlar sunan "Design Lab" yarışmasının ödül alan ürünlerini bu yıl Türkiye'ye getirerek "Design Week İstanbul 2006"da sergiliyoruz. Gerek fonksiyonellik gerek estetik açısından beyaz eşyaya yepyeni bir bakış getiren bu özel tasarımlar, dünyada son dönemde hakim olan tasarım trendlerini yansıtıyor" diyor.

Electrolux'ün ilke olarak ürünlerinde tüketici sezgilerini dikkate aldığını ifade eden Kip, "Beyaz eşya tasarımında yeni bir vizyon yaratarak çeşitliliği artırmayı ve çığır açacak yenilikleri yeni soluklar arayan Türk tüketicisinin beğenisine sunmayı hedefliyoruz" şeklinde konuşuyor.

"Rockpool"
'Design Lab 2004'
Profesyonellerden oluşan uluslararası bir jürinin projeleri değerlendirdiği 'Design Lab 2004', 5 kıtadan tasarım bölümü öğrencilerini bir araya getirdi. Geleneklerden bağımsız, yaratıcı, cesur fikirler üretmeye dayanan tasarımlar, 4 ana kategoride toplandı: yemek pişirmek, çamaşır yıkamak, soğutmak ve bulaşık yıkamak.

Tüketici araştırmalarına dayanan bu yeni tasarımlar, evlerin artık daha küçük mekânlar haline geldiğini öngörüyor. Kentsel bölgelerde yaşayan tüketiciler artık evlerine en uygun olan ve çok amaçlı ürünleri tercih ediyor. Aynı araştırmalar tüketicinin yaşadığı alanı temiz tutmaya çok önem verdiğini ve modern ürünleri tercih ettiğini belirtiyor.

Bütün bu verilerin ışığında Design Lab 2004 Tasarım Yarışması'nın temel prensipleri saklama, uyum sağlama, esneklik, sürdürülebilirlik ve yerden tasarruf olarak belirlendi.

Electrolux'ün sağladığı gerçek laboratuar ortamından faydalanan öğrenciler, bu benzersiz proje kapsamında geleceğin yeni nesil ürünlerini yaratmak için cesaretlendirildiler.

"Hot Pot Party"
Katılımcılar ve tasarımları:

- "Rockpool" / bulaşıkları susuz yıkayan bulaşık yıkama ünitesi-Avustralya
- "Join" / portatif yemek pişirme, soğutma ve saklama ünitesi-Brezilya
- "Hot Pot Party" / ev sahibi ve misafirler arasındaki iletişimi geliştiren eğlenceli pişirme ünitesi -Çin
- "Washman" / çamaşır yıkama ve kurutma makinesi birleşiminden oluşan ünite - Çek Cumhuriyeti / Slovakya
- "N-Fridge" / mobilite ve depolama özellikleriyle ön plana çıkan modern soğutma ünitesi - Portekiz
- "FooZoo" / meyve ve sebze olgunlaşmasını kontrol eden yaratıcı saklama ünitesi -İsveç
- "Project 2015" / pişirme, yemek yeme ve çalışma alanına dönüşebilen çok fonksiyonlu masa - İngiltere
- "SOHO" / hafif, istiflenebilir ve çok fonksiyonlu ünite - Amerika Birleşik Devletleri