“Geleceğin Sistemleri”nin Mimarı Jan Kaplicky YEM'de



40 yıldır yapı ve mimarlık sektörünü buluşturan Yapı-Endüstri Merkezi, dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını ilgililerle buluşturmaya devam ediyor. Yapı-Endüstri Merkezi, alanında dünyaca ünlü mimar ve tasarımcılarla düzenlediği konferanslarla mesleki iletişim ortamının kalitesinin yükseltilmesini, dünya tasarım pratiğinin bileşenlerinin Türkiye’de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği bir ortam yaratma hedefi çerçevesinde Jan Kaplicky konferansını gerçekleştirecek.

Dünyanın en yenilikçi mimarlık ve tasarım ofislerinden biri sayılan Londra merkezli Future Systems’in kurucu ortağı Jan Kaplicky, AKG Gazbeton ve Fibrobeton sponsorluğunda, İcon ve Yapı dergisinin basın sponsorluğunda 4 Kasım 2008 tarihinde saat 19.00’da Yapı-Endüstri Merkezi ’nde olacak


Yeni Prag Kütüphanesi, Budvar Konser Salonu, Hauer Kral Evi, Natwest Medya Merkezi, Gallerde’ki Ev gibi pek çok tasarımı dünyaca tanınan ve konuşulan mimar Jack Kaplicky, konferansta kendi tecrübesi ve yaklaşımından yola çıkarak tasarım ve mimarlık anlayışını dinleyicilerle paylaşacak. Konferansın ardından Dejan Sudjik editörlüğünde basılan kitabını da imzalayacak olan Kaplicky’nin tasarımları mimari olarak yenilikçi ve çarpıcı olmakla kalmıyor, doğadan ve teknolojiden ilham alarak farklı endüstrilerden üretilmiş çok fonksiyonel ürünlerden oluşuyor.  Yapı-Endüstri Merkezi’nin konuğu olarak 4 Kasım 2008 tarihinde Türkiye’ye gelecek olan ünlü Mimar’ın dünyanın farklı ülkelerinde tasarımları bulunuyor. Dünya’da 20’den fazla ülkede konferans veren Kaplicky’nin bugüne kadar 10 kitabı basıldı ve projeleri günümüze kadar 30’dan fazla ülkede yayınlandı.

Günümüzün en yenilikçi mimarlık pratiğini sürdüren Future Systems’in kurucu ortağı olan Kaplicky, mimarlık ve tasarım ofisini Amanda Levete ile birlikte yönetiyor. Yaratıcı projelerle kendilerini mimarlık ve tasarım dünyasında farklı bir yere konumlandırmayı başaran Future Systems aralarında Lord’s Cricket Ground Media Centre (1994), Comme des  Garçons(1988), Marni (1999) ve Birmingham’daki Selfridges (2003)’in de olduğu iz bırakan birçok çarpıcı tasarıma da imza attı. Future Systems, dünya çapında çağdaş formlardan ödün vermeyerek, geleneksel mekan algısına meydan okuyan, çevresel duyarlılık ve verimliği ön planda tutan yaklaşımları ile tanınıyor. Araştırma, tasarım süreçleri ve üretimlerinin yaşamsal bir parçası olduğunu vurgulayan Jan Kaplicky, tasarımları deneysel ile gerçeklik arasındaki sınırda konumlandırıyor.





Jan Kaplicky hakkında

1937 yılında, eğitim gördüğü ve mimar olduğu Prag’da doğan Kaplicky 1979’da Future Sytems’i  David Nixon ortaklığında kurdu. Takip eden on yılda ise Kaplicky ve Nixon mimarların ve mühendislerin neslinin esinleneceği birçok görsel proje arşivi geliştirdiler. 1989 yılına gelindiğinde Amanda Levete ‘de Kaplicky ile çalışmaya başladı.

Future Systems’ın binaları ilk günlerinden itibaren ödül kazanan ve yeni ufuklar açan binalar oldular. Bu binaların içerisinde Hauer-King Evi, Wales Dockland Yüzen Köprü’de Ev, 1999’da Stirling ödülünü kazanan Lord’s Kriket Sahası Medya Merkezi bulunuyor. 2003’te Future Systems’ın olağanüstü yönetim binası Selfriges Birmingham’da açıldı.

Future Systems’ın yarışma çalışmaları olan Yeni Akropolis Müzesi ve Fransa Quai Branly Müzesi Kütüphanesi de son derecede etkileyici mimari çalışmalar. Şirketin araştırmaya bağlılık prensibi uygulama felsefelerinin en önemli kısmını oluşturuyor. Bu anlamda Yeşil Ev ve Zed Projesi, ‘’Sıfır Enerjili Binalar’’ üzerine araştırmalar, ayrıca dikkat çekiyor ve sektörün takdirini kazanıyor.

Mevcut işleri: Sanatçının en özel tasarımları arasında Anish Kapoor ortaklığında, Napoli’de Metro İstasyonu, İtalya Modena’da Yeni Maserati Müzesi, Prag’da Çek Ulusal Kütüphanesi ve birkaç özel konut binası bulunuyor.

Konferans esnasında simultane olarak İngilizce’den Türkçe’ye çeviri yapılacaktır.



Konferansın Destekçileri

AKG GAZBETON
Konferans sponsorlarından Türkiye ve Dünya’da, kaliteli inşaatın vazgeçilmez yapı taşı AKG Gazbeton; İzmir ve Kırıkkale’deki üretim tesisleriyle sektöre, yüksek ısı yalıtım özelliği olan, hafifliği sayesinde deprem güvenliğini arttıran ve yanmayan gazbeton yapı malzeme ve elemanlarını sunmaktadır. 2005 yılı başında Türkiye’de CE sertifikasını almaya hak kazanan ilk duvar malzemesi üreticisi olan AKG Gazbeton, 410.000 m3/yıl kapasiteli İzmir ve 550.000 m3/yıl kapasiteli Kırıkkale fabrikalarıyla başta Yunanistan, Bulgaristan, Fransa, İspanya, ve Hollanda gibi AB ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde birçok ülkeye ihracat yapmaktadır. Duvar blokları ve donatılı elemanlarıyla geniş bir ürün yelpazesi sunan AKG Gazbeton, konuttan başlayan, endüstriyel yapılara kadar uzanan her türlü bina tipinde yaygın olarak kullanılmaktadır. AKG Gazbeton yüksek üretim teknolojisi ve üstün fiziksel özellikleriyle, benzer yapı malzemelerine oranla gerek son kullanıcıya gerekse yapı profesyonellerine sayısız avantajlar sunmaktadır.

FİBROBETON
Geçmişi korumak, tarihi dokuları yaşatmak bir ülkenin medeniyet ölçülerinden biridir ve ülke için büyük bir zenginliktir. Özellikle de güzel sanatların en görkemlilerinden biri olan mimari için bu çok daha büyük bir önem taşır. Konferans sponsorlarından Fibrobeton işte tam da böyle bir felsefeyle, cepheler için yaratıcı çözümler üretir. Fibrobeton 21 yıldır Cam Elyaf Takviyeli Beton (FİBROBETON-GRC) ile Mimari Cephe üretimi yapmaktadır. Türkiye’de 2 ve Almaty’de 1 fabrikada yaptığı üretimlerle bu güne kadar 15’ten fazla ülkede 3000 in üzerinde projede mimarların tasarımlarını gerçeğe dönüştürmüştür. Fibrobeton, mükemmel bir restorasyon ve renovasyon malzemesi olduğu gibi modern binalarda da mimarın tasarladığı her türlü geometri ve formdaki kaplamaları yapabilecek esnekliğe sahiptir. Üstün teknik özelliklere sahip olan Fibrobeton malzeme esnek yönü ile tarihe can verirken, yepyeni olanakları da gündeme getirmektedir. Fibrobeton AR-GE ve Innovasyon çalışmaları ile geliştirdiği depreme dayanıklı FİBROFOMBETON ısı yalıtımlı cephe kaplama sistemleri ile cephe kaplama malzemeleri içinde öne çıkarmaktadır. Fibrobeton Cam Elyaf Takviyeli Beton (FİBROBETON-GRC) sektöründe kendi geliştirdiği patentli sistemlerle dünya çapında bir Türk markası olarak yerini almıştır.

Yapı-Endüstri Merkezi
Yapı-Endüstri Merkezi, yapı malzemesi ve teknolojisi alanında çalışan bir bilgi merkezidir. 1968’den beri yapı sektöründe mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan profesyonel yöneticiler, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi kullanıcısı tüm kesimlere hizmet vermektedir. Yapı Bilgi Merkezi, YEM Yayın ile yayınladığı sektörel yayınları, YEM Kitabevi, yapı malzemeleri ve teknolojilerinin sergilendiği YAPI Fuarları, yıl bütününe yayılan çeşitli organizasyonları,  2001’ den bu yana hizmet veren kapsamlı ve uzmanlaşmış portalı www.yapi.com.tr, mimarlık ve tasarım yayın platformu mimarizm.com, sanal ortamdaki mimarlık müzesi mimarlikmuzesi.org ile sektörün temel taşlarından birini oluşturmaktadır. Daha fazla bilgi için: www.yem.net