Gelecek Yıl İnşaatta Ortalık Toz Duman Olacak



İstanbul'da alışveriş merkezleri ve nitelikli konutlarıyla tanınan Keleşler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, yapı firmalarının kriz nedeniyle erteledikleri projeleri 2010 yılında hayata geçireceğini söyledi. İnşaatın krizden en erken çıkan sektör olacağını belirten Keleş, "Şu anda piyasa iyi. 2009'un son çeyreğiyle birlikte inşaatta kriz bitiyor. 2010'da çok iş olacak, ortalık toz duman olacak. Herkes peşpeşe proje açıklar. Kentsel dönüşüm projeleri de 2010'da başlar." dedi. Türkiye dünyada tanındıkça yabancılar için İstanbul'un cazibesi artıyor. İstanbul'da ofis, rezidans ve dükkana sahip olmayı isteyenlerin sayısı çoğalıyor.

Mustafa Keleş'e göre İstanbul dünyada yeni tanınıyor. "Dünyanın gözü İstanbul'da." diyen Keleş, şehirde rezidans, homeofis, dükkana sahip olmak isteyen yabancıların sayısının giderek arttığını anlatıyor. Avrupa kentleri eski yapılardan oluşmasına rağmen yeni inşaata hiç rastlanmazken Türkiye'de neredeyse inşaat olmayan semt yok. Eski yapılarda oturmaktan sıkılan Avrupalı, modern ofis ve rezidanslarda yaşamayı ayrıcalık olarak görüyor. Ülkenin ihraç edebileceği en değerli hizmet sektörünün inşaat olduğunu belirten Mustafa Keleş, "Yurtdışından çok teklif alıyoruz ama yüksek miktarlı teminatlar nedeniyle bu işlere girişemiyoruz. Hükümet bu teminatlar konusunda destek verse bütün inşaat firmaları hep birden yurtdışına açılır ve içeride yapılan işin iki katını yurtdışında yapar." diye konuştu. Konut kredisi faiz oranlarının tarihin en düşük seviyesinde olmasının ev almak için fırsat olduğunu ifade eden Keleş, "İnsanlar beklemede. Bu şartlarda ev almanın tam zamanı. Bu dönemde birinci derecede yatırım aracı gayrimenkul." dedi.

Dünyanın ilk oto AVM'sini açıyor

Keleşoğlu grubunun yeni projesi şehir içinde apartman altındaki oto galerilerinin kapatılacak olmasıyla ortaya çıkan boşluğu dolduracak. İstanbul Beylikdüzü'nde içinde birinci ve ikinci el otogalerileri, yedek parça ve aksesuar dükkanları ile yetkili servis, eksperler, sigortacı, alım satım muamelecilerinin bulunduğu Türkiye'nin ilk otomobil alışveriş merkezini şirket hayata geçiriyor. Mustafa Keleş, "Şehir içindeki otogalerilerinin şehir dışına taşınması yönetmeliğiyle böyle bir ihtiyacı doğurdu. Yılın 365 günü açık kalacak bir otomobil fuarı gibi olacak. Bu yönüyle de dünyada bir ilke imza atıyoruz." dedi. Toplam 190 dönümlük bir arazide inşa edilecek olan dünyanın ilk oto AVM'si 100 milyon dolara mal olacak.

İstanbul'da 300 konut ve ofisten oluşan Country Life lüks konutlarının yapımına Kemerburgaz semtinde başlayan Keleş İnşaat, satışa çıkmadan 120 ön talep aldı. Yine İstanbul'da inşası süren Ginza Lavinya Park ise 400 lüks konut ve 46 ofisten oluşuyor. Şirket 2010 yılında İstanbul'da 320 milyon dolarlık yatırımla adından söz ettirecek yeni bir AVM ve konut projesinin hazırlıklarını da son aşamaya getirdi. Mustafa Keleş, kentsel dönüşüm projelerine ilgi duyduklarını ve İstanbul'un bazı ilçelerinde uygulamaya geçecek olan projelere talip olacaklarını kaydetti. Keleş'e göre İstanbul'un Avrupa yakasında işyeri projeleri, Anadolu yakasında ise konut projeleri ağırlıklı olarak yer alıyor.