Gelibolu’da Tarım Arazisine Huzurevi Yapımı Yargıdan Döndü



TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın (ZMO), verimli tarım arazilerini korumaya yönelik verdiği mücadele yeni bir başarıya daha imza attı. Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı dava üzerine Çanakkale İdare Mahkemesi, Gelibolu’da huzurevi kurulması için verimli tarım arazilerinin katledilmesine ‘dur’ dedi.

ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Günaydın, hukuka aykırı tüm kararları yargıdan dönen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nı, tarım toprakları aleyhine geliştirdiği iş ve işlemlerden vazgeçmeye çağırdı. “Adana, Antalya, Balıkesir, Bolu, Çanakkale ve Düzce’de de, tarım arazilerini yapılaşmaya açan Toprak Koruma Kurulu kararları mahkeme tarafından reddedilmişti. Adana-Seyhan, Antalya Kovanlık ve Selimiye, Çanakkale Biga, Muğla Merkez-Yatağan ve Samsun Terme ilçelerindeki verimli topraklarına yönelik açtığımız davalar da sürmekte” diye konuştu.

Gelibolu Belediye Başkanlığı, Çanakkale Gelibolu İlçesi Yazıcı Mahallesi Karlık mevkiinde “tarımsal niteliği korunacak üçüncü derece doğal SİT alanı’nda kalan ve mülkiyeti Hazine’ye ait toplam 7.3 dekar arazide huzurevi yapabilmek için 2008’de girişimde bulunmuştu. Çanakkale Valiliği Tarım İl Müdürlüğü’nce Şubat 2008’de reddedilen bu girişim, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün “ilçede huzurevi açılmasının kamu yararına uygun olduğuna” ilişkin yazısı ile yeniden gündeme gelmişti. Belediyenin Eylül 2008’de başvurduğu Toprak Koruma Kurulu’nun, bu talebi uygun görmesi ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da onayı ile söz konusu arazi 2 Ocak 2009’da imara açılmıştı. Çanakkale Toprak Koruma Kurulu’ndaki ZMO temsilcisinin şerh düştüğü karara karşı Ziraat Odası’nın Çanakkale İdare Mahkemesi’ne açtığı dava üzerine araziye yönelik bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi raporunda, arazinin ikinci sınıf mutlak tarım arazisi olduğu, bu arazi yapılaşmaya açılırsa kentin sağlıksız gelişeceği belirtildi. Çanakkale İdare Mahkemesi de imara açma kararını hukuka aykırı bularak, yürütmesini durdurdu.