Gelişen Ülkelerde Ekonomi Düşüşte



Yeni yıla hızlı başlayan dolar durdurulamıyor. Kritik seviyeyi aşarak 3 ayın zirvesine çıkan dolar, Türk Lirası karşısında 3,0237'ye yükselerek dün gün içinde en yüksek seviyesini gördü. Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilim, Çin piyasalarında durdurulamayan düşüş, hedefleri aşan 2015 enflasyonuna ve Kuzey Kore’nin hidrojen bombası deneyinin gerilimi doları zirveye taşıdı. Dolar tüm dünyanın para birimleri karşında hızlıca yükselişe geçti. Doların hızlı yükselişi karşısında en çok değer kaybeden para birimi ise TL oldu.

Çin'de hisse senedi işlemleri, CSI 300 Endeksi'ndeki düşüşün yüzde 7'yi aşması sonrası Pazartesi'den bu yana ikinci kez durduruldu. Haftanın dördüncü işlem gününde Çin borsasında seans yüzde 5'e varan düşüş nedeniyle verilen 15 dakikalık ara da dahil sadece 29 dakika sürdü. Yuan ise 5 yılın en düşük seviyesine indi. Çin önderliğinde küresel piyasalar 4 Ocak günü son 30 yılın en kötü başlangıcını yapmıştı.

Değer kayıpları

2016 ile birlikte yaşanan bu gelişmeler tüm gelişmekte olan para birimlerini etkiledi. Çin’de yuanda dolara karşı değer kaybı yüzde 1.32, Hindistan rupeesi ise 5 günde yüzde 1.12, Güney Afrika randı yüzde 2.57, Brezilya reali yüzde 2.52, Rus rublesi ise dolara karşı yüzde 2.24 değer kaybetti. Gelişen ülkeler arasında en fazla kayıp yüzde 1.47 ile Rus rublesinde oldu. Türk Lirası yüzde 0.90 kayıpla en fazla değer kaybeden üçüncü para birimi oldu.
 
Petrol 11,5 yılın dibinde

Varili 35 doların altına inen Brent petrolün fiyatı 34.54 doları görerek 1 Temmuz 2004’ten beri en düşük seviyesine indi. Haftaya Suudi Arabistan ve İran arasındaki kargaşa nedeniyle alıcılı başlayan petrol fiyatları, küresel arz fazlası üretim ve Çin’deki yavaşlamanın da etkisiyle gerilemeye devam ediyor. Analistler arz fazlasındaki artışla fiyatların 20 dolara kadar düşebileceği tahminini yapıyor.

"Küresel piyasalar krizin eşiğinde"

Milyarder yatırımcı George Soros, küresel piyasalrın bir krizin başlangıcında olduğunu söyledi. Soros, katıldığı bir ekonomi forumunda yaptığı konuşmada, küresel piyasaların bir krizle karşı karşıya olduğunu ve yatırımcıların çok temkinli olması gerektiğini söyledi. Ünlü yatırımcı, Çin'in yeni bir büyüme modeli bulmakta zorlandığını ve para birimindeki devalüasyonun, sorunları dünyanın diğer kısımlarına transfer ettiğini sözlerine ekledi. Soros, ayrıca, pozitif faize geri dönmenin gelişen dünya için büyük bir sorun olduğunu da söyledi. Soros, Colombo'daki konuşmasında, "Mevcut ortam bana 2008'deki krizi hatırlatıyor" şeklinde konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu