"Gelişme Betonla Değil, İnsanla Olur"



TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen XI. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali yarışmasına, 90 ülkeden toplam 910 film başvuruda bulundu. Ön elemeyi geçen 187 belgesel ve animasyon filmi arasından 47’si belgesel, 14’ü animasyon dallarında olmak üzere, toplam 61 film finale kalarak, gösterim programında yer almaya hak kazandı. Ayrıca 3 film de festivalin özel gösterim programında yer aldı. Film gösterimleri, 23-27 Ekim tarihleri arasında dokuz ayrı salonda yapıldı.

"Kentler, belleğimizi ve duygusal dünyamızı inşa eden yerler"

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy binasında 28 Ekim akşamı gerçekleşen ödül töreni, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Omacan'ın açılış konuşmasıyla başladı. Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali'nin kendileri için büyük öneme sahip olduğunu belirten Omacan, "katılımın yüksek olması sevindirici" dedi.

Yaşananların sinema diliyle belgelenmesini ve yorumlanmasını kentsel mücadelenin bir parçası olarak niteleyen Omacan, "Kentler, belleğimizi ve duygusal dünyamızı inşa eden yerler. Bu festival aynı zamanda, Türkiye'nin içinden geçmekte olduğu süreçte birbirimizi destekleme olanağı sunuyor." diyerek, Ölmez Ağaç: Yırca Direniş adlı belgesel çalışmasıyla 2015 yılında ikincilik ödülüne değer görülen Kazım Kızıl'ın yaşadığı hukuk mücadelesine işaret etti.

"Gelişme betonla değil, insanla olur"

Yarışmada belgesel dalında ikincilik ödülüne değer görülen Pakistanlı yönetmen Mahera Omar da törende yaptığı konuşmada, “Perween Rahman: The Rebel Optimist” filmiyle ülkelerindeki önemli bir mimarın hikayesini Türkiye'deki mimarlarla paylaştığı için mutlu olduğunu dile getirdi. İstanbul'da da benzer olaylar yaşandığını belirten Omar, "Gelişme betonla değil, insanla olur" dedi. 

Ödüllerde uluslararası çeşitlilik

Hilmi Etikan (Belgesel Film Yönetmeni, İstanbul Kısa Film Festivali Yöneticisi), Behiç Ak (Mimar, Sanatçı), Süheyla Acar (Senarist, Yazar), İsmail Doğanyılmaz (Y. Mimar), Yasemin Dura (Mimar), Bingöl Elmas (Belgesel Film Yönetmeni), Esin Köymen (Mimar) ve Zeynep Talayer'den (Y. Mimar) oluşan seçici kurulun yaptığı değerlendirme sonucunda ödüller şu şekilde belirlendi:

Belgesel Dalı

Birincilik Ödülü

“Memorandum” / Yönetmen: Jennifer Lara (Şili)

İkincilik Ödülü

“Perween Rahman: The Rebel Optimist” / Yönetmen: Mahera Omar (Pakistan)

Üçüncülük Ödülü

“Shakespeare in Casablanca” / Yönetmen: Sonia Terrab (Fas)

Animasyon Dalı

Birincilik Ödülü

“The Organish Tree” / Yönetmen: Amir Moein (İran)

İkincilik Ödülü

“Scale (Ölçek)” / Yönetmen: Emine Gezici (Türkiye)

Üçüncülük Ödülü

“The Box” / Yönetmen: Merve Çirişoğlu Çotur (İngiltere)