Gençler İstanbul Modern'de Sanat Öğreniyor






İstanbul Modern Sanat Müzesi, Paris’teki Centre Georges Pompidou ile üç yıllık bir anlaşma gerçekleştirdi. Bu anlaşma sayesinde, Avrupa’da 30 yıldan bu yana sanat eğitiminde öncü konumunda olan, çok farklı ve çağdaş yöntemler kullanan Centre Georges Pompidou, üç yıl boyunca hem İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Birimi’ne bilgi, birikim ve deneyimini aktaracak hem de çocuk ve gençlere atölye ortamında sanat eğitimi verecek.

Müze Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla, Centre Georges Pompidou Gençlik Atölyesi ile ortaklaşa hazırlanan Genç İstanbul Modern başlıklı eğitim programı dizisi, 2007 Mayıs ayından başlayarak üç yıl sürecek.

Ülkemizde ilk kez gerçekleştirilecek olan bu çok özel interaktif eğitim programı dizisinde, yılda iki kez, 2,5 aylık sürelerde, 6-16 yaş grubuna yönelik olarak uygulamalı sergiler ve atölyeler düzenlenecek. Genç İstanbul Modern’de genç ziyaretçiler ve ailelerinin, üç yıl boyunca Brancusi, Matisse ve Navarro gibi modern sanatın en önemli isimlerinin dünyalarını ve sanatlarını yaratıcı öğrenme yoluyla interaktif olarak keşfedebilecekler.


İstanbul Modern
Müze Direktörü David Elliott
Bu etkinliklerden ilki, 20. yüzyılın en büyük heykeltraşlarından Constantin Brancusi'nin yapıtlarından esinlenilerek düzenlenen oyunlardan oluşan Taşın İçinde Saklı Kuş isimli interaktif proje. İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin bahçesinde tasarım danışmanlığını Tabanlıoğlu Mimarlık’ın yaptığı özel bir eğitim alanında gerçekleştirilen projede Brancusi'nin yapıtları çevresinde oyun alanları yaratılmış. 6-16 yaş arası genç ziyaretçiler yaratılan heykeltıraş atölyesi ortamında, Brancusi’nin çektiği ve atölyesini gösteren on yedi fotoğrafın da yer aldığı sekiz eğitsel oyun alanında interaktif oyunlar aracılığıyla, sanatçının heykellerinin temel dayanaklarını keşfedebiliyor, heykel yapımı sürecini yaşıyorlar.

Sergi girişinde proje hakkında bilgilendirilen genç ziyaretçiler, sorumlu rehber eşliğinde interaktif ortamda gezdiriliyor. Dolaşım alanına, Brancusi’nin gözde malzemelerinden ahşap, taş ve bronz görünümü taşıyan üç kapı sundurmasından giriliyor. Dokuz tezgâha yerleştirilmiş heykel aletleri, çocukların ahşap ve mermer blokları yontmasını, bir bronz bloğu törpüleyip düzeltmesini ya da biçimlendirip parlatmasını sağlıyor.

Uygulamada genç ziyaretçiler, dokunma kutularına ellerini sokarak Brancusi’nin çok sevdiği oval formlara yani yumurta biçimli heykellere dokunup onları tartabiliyorlar; bronzun iyice perdahlanıp pürüzsüzleştirilmiş yüzeyini, taşın sert dokusunu ve ahşabın yumuşaklığını hissediyorlar.

Bir başka alanda çocuklar Brancusi’nin heykellerinin ayrılmaz parçası olan kaidelerden esinlenerek yapılmış geometrik bloklarla, silindir yığınlarıyla, küplerle ve yarımkürelerle sanatçının Sonsuz Sütun adlı yapıtının altında yatan ilkeye öykünerek biçimlerin, renklerin çeşitli kombinasyonlarıyla sonsuz birleşimler yapabiliyorlar.

Bir heykelin görünüşünü ışığın da etkilediğini göstermek amacıyla, katılımcıların karanlık bir odada durup ışıklar saçan düğmelerin bulunduğu bir kumanda masasını çalıştırması sağlanıyor. Genç ziyaretçiler Egzotik Bitki adlı yapıttan uyarlanan ahşap bir kaideye vuran ışık yansımalarını ayarlarken, madde ve uzamı değiştirebiliyor, hacimleri değiştirip gölgeler yaratabiliyorlar.

“Heykel-Sütun” oyununda ise, elinde bir taş tutan çocuk canlı bir yontuya dönüşüyor. Heykeltıraşın bir taş bloğundan ya da bir ağaç gövdesinden türemiş malzemeyle, eksiltme yöntemiyle nasıl çalıştığını anlamak için iki dev yapboz yer alıyor.

“Sihirli Aynalar”da kırılan yansımalarla oynamak için “zikzak” halinde dizilmiş aynalar bulunuyor ve genç ziyaretçiler çarpıtılmış kendi görüntülerini seyrederek eğlenebiliyorlar.


Üç yıl sürecek ortaklık


Genç İstanbul Modern etkinlikleri, 30. kuruluş yılını kutlayan Centre Georges Pompidou işbirliğiyle üç yıl süresince devam edecek. Sırada İspanyol heykeltraş Miquel Navarro’nun “Ayın Altında Bir Şehir” başlıklı kentleşme üzerine uygulamaları; günlük hayatta kullanılan malzemelerin tanıtıldığı “Yumuşak Materyaller” projesi; 20. yüzyılın en önemli ressamlarından Matisse ve Picasso’nun sergileri gibi projeler var. Proje kapsamında İstanbul pilot bölge olarak belirlenmiş ancak İstanbul Modern’in bir sonraki hedefi bu eğitim programlarını geliştirerek farklı bölgelere de götürmek.


FI'ART - Ailerle Uluslararası Sanat Festivali


Çocuklarının sanat eğitimi almalarına özenip, kendi çocukluklarında böylesi fırsatlar olmadığını düşünerek üzülen ailelere müjde! 2 ve 3 Haziran tarihleri arasında Paris, Taipei ve Rivoli'yle eş zamanlı olarak İstanbul'da da gerçekleştirilecek FI'ART - Ailelerle Uluslararası Sanat Festivali'nde anne-baba ve çocuklara "nesne" teması çerçevesinde büyük bir atölye sunulacak ve "Kullanılmayan Nesneler Müzesi" başlıklı bir çalışma yapılacak. Çalışmanın amacı, çocukların gündelik yaşamda sürekli kullanılan ve önemsenmeye nesnelere farklı gözlerle bakmalarını, eski eşyalara yeniden yaşam, işlevsellik ve ilginçlik kazandırmalarını sağlamak. Bu farklı atölyeye katılacak ailelerden oyuncak, mutfak gereçleri, aletler, eski ne varsa alıp getirmeleri isteniyor. Bu nesneleri ilgi çekici hale getirebilmek, farklı malzemelerle birleştirip çeşitli sahnelemeler gerçekleştirmek, müzelik objeler hale getirmek amaçlanıyor. Daha sonra gerçekleştirilecek çeşitki grupların meydana getirdiği çok sayıda kişisel odacıktan oluşan alanda kurgulanacak küçük müzeciklerde sergilenecek objeler, "cansız nesneler bir ruhunuz var mı?" sorusuna cevap arayacak.

Kullanılmayan Nesneler Müzesi atölye çalışmaları, 2 Haziran Cumartesi ve 3 Haziran Pazar tarihlerinde, 6-16 yaş arası çocuklar ve ailelerin katılımıyla, 10.00, 13.00 ve 15.00 saatlerinde yapılacak. Her çalışma yaklaşık bir buçuk saat sürecek.