Geneleve İlk Kepçe



Yıllardır kaldırılması gündemde olan Bentderesi Genelevi’nde ilk yıkımlar başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılan dört evde sabah saatlerinde başlayan yıkım akşama kadar sürdü. Kısa süreli gerginliklerin çıktığı yıkımda bir çalışan basın mensuplarının üzerine yürürken, bazı çalışanlar da yıkım başlamadan belediye ekiplerine tuğla attı.

BAŞKENT’te yıllardır kaldırılması gündemde olan Bentderesi Genelevi’nde ilk yıkımlar başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılan dört evde sabah saatlerinde başlayan yıkım akşama kadar sürdü.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan “Ulus Tarihi Kent” projesi kapsamında yıkım gündeme gelen Bentderesi’ndeki geneleve dün ilk kepçe vuruldu. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler sabah erken saatlerde polis ekipleri ile birlikte geneleve gelerek yıkım kararını tebliğ etti. Genelev çalışanları ise kararın tebliğinin yıkım günü kendilerine bildirildiğini belirterek, “Bir kaç gün önceden söylense eşyalarımızı kendimiz alırdık. Biz buradan genelevin tümün kaldırılmasına karşı değiliz. Ancak yer gösterilmeden çıkarmak insanlığa sığmaz” açıklamasını yaptı.

Genelev olarak kullanılan binalardan yalnızca dört tanesini kapsayan karara ilişkin ilk saatlerde herhangi bir tepki oluşmadı. Daha sonra belediyeye bağlı zabıta ekipleri binaların içlerini boşaltmaya başladı.

Gazetecilere saldırdılar

Eşyaların tamamının boşaltılması sırasında binaların pencerelerinin kırılarak eşyaların bir bölümü açılan pencerelerden indirildi. Boşaltma işleminin tamamlanmasının ardından belediyeye bağlı ekipler tam yıkıma başlayacakken tepki sesleri yükselmeye başladı. Genelev çalışanlarının hedeflerinde ise basın mensupları vardı.

Bazı gazetecilere saldıran genelev çalışanları daha sonra yıkımı yapılacak binaların çatılarına çıkarak belediye yıkım ekiplerine kiremit atmaya başladı. Genelev çalışanları daha sonra ikna edilerek çatıdan indirildi. Yaşanan gerginliğin ardından Çevik Kuvvet’e bağlı ekiplerin de olay yerine sevk edilmesinin ardından yıkım başladı.
Yıkımı yapılan dört ayrı binada toplam 21 kadının çalıştığı öğrenildi.

Gökçek: Yıkımlar devam edecek

GENELEV’DEKİ yıkımların süren mahkemenin sonuçlanmasının ardından devam edeceğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Geçen sene yapılacak yıkımlar mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Bugün belediyeye ait parseller yıkıldı. Önümüzdeki günlerde mahkeme kararları geldikçe yıkımlar devam edecek.” dedi.
Genelevin tamamın yıkılmasından sonra Ankara Kalesi eteklerinin tamamen ortaya çıkacağını belirten Gökçek, genelevin yeni yeri konusunda şu açıklamayı yaptı:

“Bu konuda bizim görev ve yetkimiz yok. Yetki Valilik’te. Bu konuda bizim bir çalışmamız olmayacak. Ancak yeni yerle ilgili bir çalışma yapılır, ilçe belirlenirse biz o ilçede resmi referandum yaparız. O ilçe halkı kabul etmeden taşınmasına müsade etmeyiz. Türkiye demokratik bir ülkedir ve bu tip kararlar halk oyuyla belirlenmelidir” dedi.

Çalışanlar toplumun iffet dalgakıranlarıdır

BENTDERESİ Genelevi önünde açıklama yapan İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği Genel Sekreteri Okşan Öztok, “Burada çalışan insanlar toplumun iffet dalgakıranlarıdır. Burada evler değil vicdanlar yıkılıyor” dedi. Öztok sözlerine şöyle devam etti:

“Çalışanların tamamı yasal zorunluluklarını yerine getiriyor. Bu evleri yıkarak, insanları gayri yasal yollara başvurmaya itiyorlar. Biz de buradaki çalışma şartların eleştiriyoruz. İyileştirilmesi lazım. Ancak çözüm kesinlikle yer göstermeden yıkım değildir. Yer göstermeden yapılan bu yıkımı kınıyoruz.”

Kayaş’a taşınalım demiştik

BİR genelev çalışanı buradaki yıkımlara karşı olmadıklarını belirterek, “Biz burada bu şartlar altında zaten çalışmak istemiyoruz. Ancak yer göstermeden yıkıma da razı olmayız. Biz belediyeye Kayaş’a taşınabileceğimizi söyledik. Önce, “Tamam” dediler, sonra vazgeçtiler. Bizim için Altındağ da olur, Sincan’da olur. Yeter ki önce yer göstersinler” dedi.