Geri Alınan ‘Kayıp Kaçağı’ Tüm Abonelere Ödetecekler



Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, maliyet ve hizmet bedelleri dışında “iletim ek ücreti” getiren yeni düzenlemeyle, 100 liralık elektrik faturasının 15 lirası yan kalemlerden oluşacak. Düzenleme ile, Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu’da elektrik dağıtan şirketlerin ihaleye girdikleri şartlar da değişecek ve şirketler kayıp - kaçak hedefleri konusunda rahatlayacak.

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı komisyonda kabul edildi. Kurulca belirlenen kayıp-kaçak hedef oranlarını geçmemek kaydıyla teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve  tüketicilere yansıtılacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan her türlü ilamsız icra takibi, dava ve başvurular hakkında bu hükümler uygulanacak.

100 liranın 15’i sabit bedel

Ürün veya hizmet bedeline ilişkin olarak yapılan başvurularda ve  açılan davalarda, tüketici hakem heyetleri ile mahkemelerin yetkisi, ürün veya  hizmet bedellerinin, EPDK’nın düzenleyici işlemlerine uygunluğunun denetimi ile sınırlı olacak. Mahkeme ve tüketici hakem heyeti kararı ile dağıtım  şirketlerinden vatandaşlara yapılan para iadeleri herkese yansıtılarak dağıtım tarifeleri yoluyla karşılanacak.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Hüseyin Yeşil, geriye dönük kayıp-kaçak bedellerini mahkeme yoluyla geri alabilmek için şirketlerden tespit yaptırılması gerektiğini anımsatarak, henüz mahkemelerin sonuçlanmadığını söyledi. Yeşil, yeni düzenlemeyle faturalara yansıyan ek masrafların 5-6 parçaya yayıldığını belirterek, bundan böyle tüm yan kalemlerin, elektrik faturasının yüzde 15’ine denk geleceğini söyledi. Yeşil, yeni düzenlemeyle 100 liralık elektrik  faturasında 15 liralık maliyet kalemlerinin sabit hale geleceğini söyledi.