Geriş'te RES'E Karşı Piknikli Eylem



Bodrum İlçesi'ne bağlı Akyarlar ve Geriş mahallelerinde iki adet rüzgar enerjisi santrali kuracak olan Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş.'nin geçen hafta iş makinelerini bölgeye göndermesi çevre sakinlerinin tepkisiyle karşılanmıştı. İş makinesinin etrafında çadır kurup 24 saat nöbete başlayan çevrecilere bazı sivil toplum kuruluşları hafta sonunda düzenledikleri piknik ile destek verdi.

DHA'nın haberine göre, Birleşik Haziran Bodrum Grubu, Yarımadada Doğa ve Çevre Koruma Platformu, Gümüşlük Çevre Platformu ve Şehir Plancıları Odası'nın katıldığı eylemde 'Çevreciler nöbette', 'Bodrum RES çöplüğü olmayacak', 'RES'e rest', 'Doğayı talan ettirmeyeceğiz' sloganları atıldı.

İş makineleri çekilene kadar nöbet ve eylemlerin devam edeceğini belirten Şehir Plancıları Odası Muğla Temsilcisi Banu Özberk, Geriş'teki acele kamulaştırma kararına ilişkin Danıştay 6'ncı Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu hatırlatarak, "Ayrıca firmanın hazırlattığı bazı bilirkişi raporlarının usülsüz olduğu tespit edilerek, ilgili mahkemelere bilgiler aktarılmıştır. Bu durum bölge halkının lehine, santrali kurmak isteyen yatırımcının aleyhinedir. Şuanda bu oldu bittiyle mahkeme süreci baskı altına alınmaya çalışılmaktadır" dedi.

Şirket hakkında suç duyurusu

Davul zurna eşliğinde halay çekerek eylemlerini sürdüren köylülerin avukatı Remzi Kazmaz ise Yalıkavak Polis Merkezi'ne firma ve kolluk kuvvetlerinin de görevini yapmadıkları yönünde suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, RES'lere değil, kuruldukları yere karşı olduklarını vurguladı.

Avukat Remzi Kazmaz müvekili olduğu kişilerin arazilerine izinsiz olarak girildiğini iddia ederek, "Türkiye bir muz cumhuriyeti değil. Bu şirkete de bunu biri anlatmalı ve kolluk kuvvetleri de artık hizaya gelmeli. Kolluk kuvvetlerine çağrıda bulunuyorum, elimizde Danıştay 6. Dairesi'nin vermiş olduğu 'yürütmeyi durdurma' kararı var. Bu karara rağmen halen şirketin gelip arazide çalışma yapmasını engellemek zorundasınız ve mahkeme kararlarına kesinlikle uymak zorundasınız. Bu kolluk kuvvetleri ve Bodrum Kaymakamlığı'nın görevi dahilindedir. Muğla İdare Mahkemesi'nde devam eden ve bilirkişi raporları tamamlanan bu dosyamızla ilgili mahkeme bugün veya yarın yürütmeyi durdurmayla ilgili bir karar verecek. Olumlu veya olumsuz. Bu karar beklenmeden şirketin hala işlem yapmaya devam etmesi anlaşılır gibi değil" dedi.

Köylüler ve çevreciler şirket iş makinelerini bölgeden çekene kadar nöbet ve eylemlerini sürdüreceğini belirtti.

Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. yetkilileri ise kimsenin özel arazisinde çalışma yapılmadığını ve inşaatın başlaması için iddia edildiği gibi, hukuki bir sıkıntının olmadığını öne sürdü.