Gezginlere Haydarpaşa Çağrısı



'Kimlik değiştirmeye' hazırlanan Haydarpa Garı, İngiliz Daily Telegraph gazetesine konu oldu. İngiliz muhabir Barnaby Rogerson, garın çevresinin birkaç yıl içinde şehir planlamacıları tarafından değiştirileceğini, bu yüzden gezginlerin şimdiden Haydarpaşa'yı tatil planları arasına alması gerektiğini vurguladı.

Garın Berlin - Bağdat hattının önemli parçası olduğunu hatırlatan Rogerson, "Haydarpaşa, demiryolu gezginlerinin son kalelerinden biri. Ortadoğu'ya giden bütün maceraperesteler, kâşifler, Hıristiyan ve Müslüman hacılar bu istasyondan geçmişti" dedi.

Haydarpaşa Garı için ilk çan, 2007'nin sonunda çalacak. Kentin iki yakasını denizaltından birleştirecek olan Marmaray Tüp Geçidi kapsamında raylar yenileneceği için, banliyö seferleri kaldırılacak. Yük ve şehirlerarası yolcu taşıyan trenler Anadolu'da Haydarpaşa yerine Gebze'de, Avrupa yakasındaysa Sirkeci Garı yerine Halkalı'da duracak. Yolcular buradan İETT otobüsleri veya servislerle kentin içlerine taşınacak. Yenileme çalışmaları bittiğinde, Ankara'dan gelenler raylı sistemle Halkalı'ya, Trakya'dan gelenlerse Gebze'ye kadar ulaşabilecek. TCDD, Marmaray bittiğinde, ana hattın dışında kalacak olan Haydarpaşa Garı ve çevresinin 'nasıl kullanılacağı'yla ilgili proje çalışmasını sürdürüyor.