Gezi Parkı'nda İmar Planına İptal Davası Görüldü!



Hürriyet'in haberine göre, Mimar Burak Boysan, fotoğrafçı Gültekin Bayır, Güven Atılgan, Sedat Atılgan, Çağla Ormanlar Ok, Yılmaz Değer ve Ayhan Turhan, Gezi Parkı’na yapılacak Topçu Kışlası’nı da içerisine alan Taksim Yayalaştırma Projesi’nin imar planlarının iptali için İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davanın ilk duruşması 26 Haziran’a verildi. Ancak ilk duruşma öncesinde Gezi Parkı’na kepçeler girdi ve kaldırım genişletme çalışmaları başladı. Hemen ardından da Gezi Parkı protestoları başladı.

Davanın ilk duruşmasında avukat Gonca Yılmaz, Taksim Yayalaştırma Projesi’yle ilgili itirazlarını sıraladı. 1993 yılında 1 No'lu Koruma Kurulu’nun Taksim’i SİT alanı ilan ettiğini, aynı kurulun 1999 yılında da tüm alanın korunmasına karar verdiğini anlatan Gonca Yılmaz, bu kararın ardından yapılan plan tadilatının hukuka uygun olmadığını iddia etti.

Halk hakkını aldı

Gonca Yılmaz konuşmasında şunları söyledi: ''30 Ekim 2012’de iş makineleri Taksim’de çalışmaya başladı ve Taksim yayalara kapatıldı. Bu halk da şunu söyledi. 2863 sayılı kanunda halkın katılımından bahseder. Semt halkının, STK’nın, belediyenin katılımıyla iki toplantı düzenlenmelidir. Ancak böyle bir toplantı düzenlenmemiş ve halka sorulmamıştır. Halk katılımları engellendiği için STK’lar kurmuş ve katılımcı olmuştur. Çağrı olmadan görevini yerine getirmeye çalışmıştır.

Gezi Parkı'nın 747 metrekaresi gitti

Ortada çok büyük bir belirsizlik var. Bilirkişiler de bunu söylüyor. Neden Topçu Kışlası'nı plan notlarına işlemediniz diye soruyor. Yayalaştırma Projesi aslında yayalaştırmama projesi. Halkın Taksim’e gitmesi için duvarlara yapışarak yürümesi gerekiyor. Gezi Parkı’na tecavüz edildi. Parkın 747 metrekaresi artık yok.

Planlar hukuka aykırı!

Biz planların hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz. Tüm bir halk da böyle düşünüyor. İmar planlarının iptalini istiyoruz.''

Duruşma salonunda gülüşmeler

Belediyenin avukatı ise Taksim’de yapılanların tamamen hukuka uygun olarak yürütüldüğünü iddia etti. Avukat konuşmasını salondan yükselen gülüşmeler nedeniyle zaman zaman yarıda kesti.

Karar daha sonra

Mahkeme heyeti, her iki tarafın sözlerini tamamlamasından sonra, kararı daha sonra yazılı olarak tebliğ edeceğini belirterek duruşmayı sonlandırdı.

Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti!

Gezi olaylarının başladığı 31 Mayıs'ta 6.İdari Mahkemesi, Taksim Topçu Kışlası projesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı vermişti.