Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ını MAN Taşıyacak



Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nce hazırlanan Türkiye’nin ilk Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ını MAN taşıyor. Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı, verilen teorik deprem eğitimi sonrasında bünyesindeki özel odada, içindekilere birebir deprem tecrübesi yaşatıyor.

“Depreme Duyarlılık Günleri” kapsamında Türkiye’de pek çok noktayı ziyaret eden Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı, bugüne kadar 17 binin üzerinde kişiye deprem eğitimi verdi. MAN, 2008 yılı itibari ile Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ını taşımak üzere TGA 19400 model çekiciyi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne tahsis etti. 

Küresel kriz nedeniyle bazı sponsorluklarda da sıkıntı çeken proje, B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü akademisyenlerinin ve mevcut sponsorların özverili çabalarıyla programına devam edebiliyor. MAN’ın taşıyacağı Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı, Marmara Depremi’nin 10’ncu, Büyük İstanbul Depremi’nin ise 500’ncü yıldönümünde, 1’nci ve 2’nci derece risk taşıyan 51 il öncelikli olmak üzere tüm Türkiye’yi gezerek, depremden korunma kültürünün yaygınlaşması bilinci ve önceden hazırlıklı olma konularında  eğitimlerini vermeya devam  edecek.

Gerçek deprem anı yaşatılıyor

Ülkemizde gerçekleştirilen ilk Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ı olan araç, normal bir dorse görünümde ve içinde 6 metreye, 2.40 metre ölçülerinde, içinde (kontrol edilebilen gerçek deprem koşullarının yaşandığı) oturma odası ve mutfaktan oluşan bir simülasyon bölümü mevcut. Eğitimde, öncelikle 45 dakika ile 1,5 saat arasında süren Temel Bilgilendirme Semineri verilmesinin ardından 5’er kişilik gruplar halinde simülasyon bölümüne alınıyor. Burada da süren eğitim sonunda gruba, 38 saniye boyunca gerçek deprem anı yaşatılıyor. Merkez üssüne 70 km uzaklıkta 4.8 büyüklüğünde, bir binanın giriş katında hissedilen depremin birebir yaşanmasının ardından yapılan değerlendirmeyle gruba, kendilerini ve çevrelerini olası bir afete hazırlamaları için gerekli eğitim veriliyor. Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ında, 5’er dakikalık uygulamalarla, günlük toplam 500 kişiye eğitim verilebililyor. Proje kapsamında bu güne kadar 17 binin üzerine kişiye eğitim verildi.

“Bir düştü, desteklerle gerçek oldu”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü “Depreme Duyarlılık Günleri” Proje Mimarı ve Yöneticisi Süheyla Sezan, projenin bir düşünce ve hayal olarak 2006 Nisanı’nda sıfır bütçe ile yola çıkılarak hayata geç geçirildiğini anımsatarak; “Azmin ve inancın zaferi olan projenin ana amacı; ‘Toplumda Depremden Korunma Kültürünün Oluşturulması’na katkı sağlayarak, bilgi eksikliği, belirsizlikler ve çaresizlik hissi ile beslenen korku dolu yaklaşımları, hazırlıklı olma ve güvende hissetme duygularına dönüştürmektir” dedi.



“MAN, Gezici Deprem Simüasyon Eğitim TIR’ını hareket ettirdi”

Türkiye’nin ilk ‘Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ının tamamen sponsorluk destekleri ve gönül dostlarının işbirliği ile gerçekleştirildiğine de değinen Sezan; “Projemize verilen her destek, zincirin her halkası gibi oldukça önemli. MAN firmasının 2009 yılı çekici desteği ise projemiz için ‘kriz dönemine denk gelmiş olması nedeniyle’ ayrı bir özellik ve önem taşımaktadır. Projeyi kendilerine sunduğumuzda çok kısa bir süre içinde vermiş oldukları olumlu geri bildirimleri ile duyarlı yaklaşımları ve konuya verdikleri önemi ortaya koyarak proje, paydaşlarımız ve duyarlı kareler arasında MAN, projeye ayrı bir güç katmıştır. Küresel krizin olumsuz yansımaları nedeniyle genel bütçeyi halen oluşturamamıza karşın, Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ımız, MAN’ın bu desteğiyle yeniden hareket kabiliyeti kazandı” diyerek,  anlamlı ve meşakatli bu yolculuklarında kendilerini yalnız bırakmayan MAN ailesine teşekkürlerini iletti.

Özgür Durmaz (Mersin Technoscope Genel Müdürü) ve Aylin Gezgüç (KOÇ Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk)Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı Ankara’daydı

Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı, Ankara’da katıldığı 2009 Avrupa Yaratıcılık ve Yenilik Yılı Ulusal Konferansı’nda da büyük ilgi gördü. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü “Depreme Duyarlılık Günleri” Proje Mimarı ve Yöneticisi Süheyla Sezan, konferansta proje hakkında sunduğu genel bilgilerin yanı sıra eğitim ile ilgili temel bilgilendirme de yaptı. Konferansa katılanlar daha sonra Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ında uygulamalı eğitime alındılar.

Gerçek deprem anını yaşayarak eğitimi tamamlayan kurum temsilcilerinden Özgür Durmaz (Mersin Technoscope Genel Müdürü); “Depremin olduğu bir ülkenin içinde yaşıyoruz. Deprem konusunda insanları bilinçlendirmek için bir politika gerekiyor ve deprem eğitiminin zorunlu olması lazım. Burada aldığım bilgilerin yararlı olduğunu düşünüyorum. Gerekli önlemleri alacağım. Farkındalık yaratmak adına, bu etkinliğin her yere ulaşması gerektiğini düşünüyorum” sözleriyle projeyi değerlendirdi. Bir diğer katılımcı Aylin Gezgüç (KOÇ Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk) ise “Yaşadıklarımızı unutmayı seçiyoruz. Deprem konusunda farkındalık yaratmak çok önemli. Deprem’in ne olduğunu, ne önlemler almamız gerektiğini bilmeli ve yaşadıklarımızdan ders almamız gerekli. Bu tip etkinliklerin çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve bence Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerekiyor” çağrısında bulundu.