GF Hakan Plastik'ten 5 Yıllık Değerlendirme



GF Hakan Plastik, düzenlediği basın toplantısı ile borulama sistemleri alanında lider kuruluşlardan biri olan İsviçre merkezli Georg Fischer bünyesine geçişin ardından yaşanan 5 yıllık süreci, sektör değerlendirmelerini ve 2025 stratejilerini paylaştı.

GF Hakan Plastik Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Batuhan Besler ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında ürün müdürlerinin firmanın kalite anlayışı, dijital dönüşüm araçları ve yeni nesil ürünler üzerine gerçekleştirdikleri sunumlarının ardından konuşan Batuhan Besler, “Sadece 2022 yılı için değil, 2025 için hedeflerimiz büyük, alacağımız yolumuz var.” dedi.

Konuşmasında 2016 yılından bu yana sağladıkları başarılara değinen Batuhan Besler, ürün portföyünün katma değeri yüksek, müşteri ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde genişletildiğini; inovasyonun tüm iş süreçlerine yayılarak hareket edildiğini belirtti. Yalın Üretim yaklaşımının her alanda uygulanabilirliği için çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Besler, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin bir katılımcısı olan GF Boru Sistemleri’nin stratejileri doğrultusunda şirket içi iş modelleri, ürün geliştirme ve üretim süreçleri sürdürüldüğünü ve bu konuda kararlılıkla hareket edildiğini ifade etti. Şu anda proje pazarında lider, perakende pazarında ise ilk 2 içinde olduklarını kaydetti.

5 yıllık süreçte yapı malzemeleri sektörü ve GF Hakan Plastik
İnşaat sektörü ve dolayısıyla inşaat malzemeleri sanayisinin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de lokomotif alanlardan birini oluşturduğunu belirten Besler, şöyle konuştu:

 “Son 10 yılın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan inşaat sektörü, maalesef 2018 yılından beri çeyrek bazında düşüşünü sürdürüyor. Bu yüzden geride bıraktığımız süreçte yaşanan dalgalanmalar istikrarlı bir grafik sergilenmesini mümkün kılmadı. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yaşanan bu durum ham madde tedariğinden üretime, yatırımlardan yeni projelerin ortaya çıkmasına kadar her alanda kendini hissettirdi. Özellikle son 2 yılda pandeminin de etkisi ile iş yapış süreçlerindeki değişimler, ham madde tedariği ve lojistikte yaşanan sıkıntılar, döviz kurlarındaki hareketlilik, AB kriterlerinin ortaya konması, vb. konuları geçen sancılı bir dönem yaşandı.

Türkiye’de 55 yılı aşkın geçmişimizde, dünyada ise GF olarak 1802 yılından bu yana kullanıcılarımız için yaşam konforunu artıran yenilikçi ürünler sunmayı kendimize ilke edindik. Plastik boru sektöründe üstyapı, altyapı ve endüstriyel alanlarda sunmuş olduğumuz ürün ve hizmetlerimizle, geniş bayi ağımızla her zaman müşterilerimizin ihtiyaçlarına en doğru, en hızlı ve en kolay şekilde ulaşabilmesi için çalışmalarımıza aralıksız devam ettik. Müşteri şikayetlerini yüzde 70 oranında azalttık.

Ülkemizin yaşamış olduğu en sıkıntılı dönemlerde bile, yatırımlarımızı, araştırmalarımızı, üretimimizi ve ürün tedariğimizi ara vermeden sürdürmeye çaba sarf ettik…

Aktardığımız ve daha aktaramadığımız tüm çalışmalarımız sonucunda 5 yıllık bu süreçte GF Hakan Plastik olarak yüzde 20 büyüme kaydettik. Karşılıklı güven ve bağlılık duygusu içinde her zaman bizimle birlikte olan çalışanlarımıza, destekleyen iş ortaklarımıza ve kullanıcılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

2021 yılını değerlendirecek olursak olumsuz koşullar yaşanmasına rağmen başarılı bir yıl geçirerek yüzde 45’in üzerinde bir büyüme geçekleştirdik. İçinde bulunduğumuz yıl için de hızımızı kesmeden yol alma hedefindeyiz. 2022 yılı için yine kendimize yüksek hedefler belirledik. Yüzde 50’ye yakın bir büyüme öngörüyoruz ki çalışmalarımızı da bu doğrultuda planlıyoruz.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

GF 2025 Stratejisi
Strateji 2025’in GF’in bulunduğu tüm ülkeler için hazırlamış olduğu bir yol haritası olduğunu açıklayan Batuhan Besler, 2025 yılına kadar izleyecekleri yola ışık tutan bu çalışmanın odağında;

-Yüksek değerli ürünler/çözümler

-Müşteriye yakın olma

-Küresel işbirliğini artırma olduğunu söyledi.

Yüksek Değerli Çözümler konusunda GF Hakan Plastik olarak hali hazırda sürdürdükleri çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Batuhan Besler, şöyle devam etti:

“Türkiye’de plastik boru pazarına yenilikler kazandıran bir marka olmanın gururunu yaşıyoruz. Son dönemde kendi bünyemizdeki Ür-Ge ekibimiz tarafından üretilen ve tüm dünyaya GF markası ile sunumu gerçekleşen ürünlerimiz var. GF Silenta Extreme bu ürünlerden biri. Bir diğeri GF Aquasystem PP-RCT. İhracat pazarlarında bizim en güçlü ürünlerimiz arasında yer almaya başlamış durumdalar.

Yerden Isıtma Sistemleri, gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda ürün portföyümüze eklediğimiz ürünlerden.

Enerji tasarrufu için Cool Fit, su hijyeni için HycleenAutomationSystem gibi pek çok inovatif ürünümüzle müşterilerimize ihtiyaçları doğrultusunda en doğru çözümleri sunmaya devam edeceğiz.

Gerek satış ekiplerimizle, gerek bayilerimiz aracılığıyla gerekse Teknik Hizmetler Departmanımızla müşterilerimizle her zaman iletişimi güçlü tutmaya, sektörün ihtiyaçlarını doğru analiz etmeyi sürdüreceğiz.

70’in üzerinde ülkeye hem kendi bayi kanallarımızla hem de GF kanalları üzerinden satış gerçekleştiriyoruz. Buradaki işbirliklerimizi güçlendirme konusunda çalışmalarımız da olacak. Yurtdışı projelerde daha güçlü bir konuma yükselmeyi planlıyoruz.”

Hep daha ileriye
Çerkezköy ve Şanlıurfa tesislerinin üretim kapasitesinin GF’nin tesisleri arasında ilk 5 içerisinde yer aldığını kaydeden Batuhan Besler, “2022 yılı planları içerisinde tesislerimizde üretim kapasitesinin yanı sıra enerji verimliliği, su tasarrufu, otomasyon vb. konular bulunuyor. Tesislerimizde bu konuda yürüttüğümüz farklı çalışmalarla 2021 yılında bir önceki yıla oranla kwh/kg’da yüzde 8.5 oranında iyileştirme sağladık. 2021 yılının ikinci çeyreğinde Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ile bir protokol gerçekleştirdik ve enerjimizi yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik etmeye başladık. 2021 yılı 3. Çeyrek dönemi için satın aldığımız yeşil enerji ile yaklaşık 4 bin ton karbon salınımı tasarrufu sağlandı. Bu tedarik ile I-REC sertifikasını da almış bulunuyoruz. 2022 yılında da protokolün devamlılığını sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

2021 yılı sonlarına doğru sevindirici sonuçlar almaya başladıklarını söyleyen Besler, “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız ve ürünlerimizin çevresel etkilerini ortaya koyan Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgesini aldık. Böylece ürettiğimiz ürünlerin sorumluluğunu yüzde 100 alarak, çevreye ve geleceğe karşı olan hassasiyetimizi şeffaf ve takip edilebilir bir şekilde beyan etmiş olduk. İlk etapta Silenta Ürün Grubu ve Aquasystem PP- ve PP-RCT için alınan bu belge için diğer ürünlerimiz için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Silenta Extreme ürünümüzün Altın Çekül alması da bizi ayrıca motive eden, gurur duyduğumuz bir ödül oldu.

Çevreye karşı sorumluluk, daha önce de belirttiğim gibi kurumsal kültürümüzün bir parçası. Suyun çıkarılması ve sağlıklı bir şekilde kullanıcılara ulaştırılması konusunda hizmet veren bir marka olarak toplumun bilinçlendirilmesi yönünde de katkımızın olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle yıl içerisinde hazırlayacağımız birtakım projelerle aslında giderek su fakiri bir ülke konumuna gelen ülkemizde sanayiden bireysel kullanıma kadar neler yapılabileceğine dair bilgilendirme kampanyaları düzenleyeceğiz.” dedi.

Toplantı sonrasında gelen soruları yanıtlayan Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Batuhan Besler, global olarak bir enerji krizinin yaşandığını, bu krizin aslında Türkiye için bir fırsat olabileceğini düşündüğünü söyledi. Georg Fischer’in global ürünlerinin Türkiye’de üretimi konusunda GF dünyasının bu fırsatı kullanabileceğini kaydetti. Tedarik zinciri ve ham madde konusunda pandemi süreci öncesinde almış oldukları kararlar ve yatırımlarla yönetilebilir bir senaryo içerisinde olduklarını belirten Besler, Çerkezköy ve Şanlıurfa tesislerinde üretim kaydırma gibi uygulamalar gerçekleştirdikleri kaydetti. Ayrıca tedarik zinciri sorununun yaklaşık bir 2 yıl daha süreceğini ön gördüğünü belirtti.