Dolmabahçe Sarayı’nın 150’nci Yılı İçin Gala Gecesi Düzenlenecek



Osmanlı İmparatorluğu’nun son beş padişahına ev sahipliği yapan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı 150 yaşında. Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Doğu-Batı sentezi mimarisiyle her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği Dolmabahçe Sarayı’nın 150. yıldönümü için bir dizi etkinlik düzenledi.

7 Haziran 2006 Çarşamba akşamı üst düzey protokolün katılacağı "150’nci Yıl Gala Gecesi"nin yapılacağı Dolmabahçe Sarayı için "Dolmabahçe Prestij Kitabı" da hazırlanıyor. Etkinlikler, yıl boyunca düzenlenecek sergi ve sempozyumlarla sürecek.

Sultan Abdülmecid tarafından Balyan kardeşlere yaptırılan ve 1856 yılında tamamlanan saray, Atatürk’ün isteğiyle 1937 yılında müze olarak Türk halkına açılmıştı. 5 Eylül 1938’de vasiyetini yazdırdığı Dolmabahçe Sarayı’nda 10 Kasım 1938’de saat 09.05’de vefat eden Atatürk, sarayda pek çok lideri ağırladı. Türk Dil ve Tarih kurultaylarını da Dolmabahçe Sarayı’nda yaptıran Atatürk, Yugoslavya Kralı Aleksander, Afgan Kralı Amanullah, Yunanistan Başbakanı Venizelos, Romanya Kralı II. Carl ve daha sonra sevdiği kadın uğruna tahttan feragat eden Büyük Britanya Kralı VIII. Edward’ı bu sarayda ağırladı.

Dolmabahçe Sarayı, 1999 AGİT Zirvesi ve 2004’de düzenlenen NATO Zirvesi sırasında verilen yemekler başta olmak üzere, ABD başkanları Bill Clinton’dan, George Bush’a, Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder’den, İngiltere Başbakanı Tony Blair’e kadar çok sayıda dünya liderine ev sahipliği yaptı.