Girişimciler İçin Ücretsiz Biyomimikri Eğitimi



“Girişimciler için Biyomimikri” projesi, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı ERASMUS+ Programı kapsamında, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) öncülüğünde ve genel koordinatörlüğünde, MENTUS Medya, İspanya, Hollanda biomimikri vakıfları, ABD Trenddesk kuruluşu ile İstanbul Şehir Üniversitesi ve TOBB Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Herkese açık ücretsiz eğitim platformu
Dünya üzerindeki 10 milyon organizmayı, birer tasarımcı olarak ele alan program kapsamında, girişimcilerin doğayı inceleyerek geleceği şekillendirmeleri için fırsat sunuluyor. Girişimciler için Biomimikri projesinin açık lisansla yayın yapan ücretsiz online eğitim platformu www.biomimicryfe.com, girişimcilerin yanı sıra doğa, teknoloji ve gelecek ile ilgilenen herkesin erişimine açık. 

Reklam Goruntulenme Bolumu

Günlük yaşamdan biyomimikri örnekleri
Biyo (yaşam) ve mimikri (benzetim) kelimelerinin biraya gelmesiyle oluşturulan Biyomimikri kavramı; doğanın içindeki formları, süreçleri ve sistemleri rehber alarak, doğanın öğretileri ile gezegene daha az zarar veren çözümler geliştirilmesini kapsıyor. Biyomimikri; “yeni bir inovasyon disiplini”, “çok disiplinli tasarım yaklaşımı”, “doğa ile yeni bir ilişki” veya “sürdürülebilir gelişim etiği” olarak tanımlanıyor.

1941 yılında İsviçreli mühendis George de Mestral tarafından, köpeğindeki pıtrakları çıkardıktan ve nasıl çalıştığına daha yakından baktıktan sonra icat edilen cırt cırt, Biyomimetik’in en yaygın bilinen örneklerinden biri. Pıtrak iğnelerinin sonunda bulunan küçük kancalar, şimdi her yerde bulunan cırt cırtı yaratmak için Mestral'e ilham vermiş.

Bilim insanları, V şeklinde uçan sürüleri incelediğinde, öndeki kuşun kanatlarını çırptığında, arkasındaki kuşun uçmasını kolaylaştıran yukarı yönlü bir hava akımı yarattığını keşfettiler. Bu sayede kuşlar, tek başlarına kat edebilecekleri mesafeyi yüzde 70'in üzerinde bir oranla artırabiliyordu. Stanford Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı, aynı taktiği kullanarak yolcu uçuşlarında yakıt tasarrufu elde edilebileceğini öngördü. Prof. Ilan Kroo'nun liderliğindeki ekip, West Coast havalimanından gelen jetlerin, doğu kıyısına doğru yola çıkarak formasyona katıldığı ve uçuşa geçtiği senaryolar tasarladı. Kuşlar gibi ön plana çıkan uçaklarla V şeklinde seyahat eden Kroo ve araştırmacıları, arkadaki uçağın, öndekine kıyasla yüzde 15 daha az yakıt kullanabileceğini gördü.

Nilüfer çiçeği, bir diğer adıyla Lotus, kuru arazinin köpekbalığı gibidir. Bu özel çiçeğin mikro-pürüzlü yüzeyi, toz ve kir parçacıklarını doğal olarak temizler, yaprakları her daim pırıl pırıl görünür. Nilüfer yaprağına mikroskop altında baktığınızda, toz lekelerini savurabilecek minik tırnak benzeri çıkıntılar fark edersiniz. Su tanecikleri nilüfer yaprağı üzerinde yuvarlandığında, arkasında temiz ve sağlıklı bir yaprak bırakarak yüzeydeki her şeyi toplar. Alman şirketi Ispo, bu fenomeni araştırmak için dört yıl harcadı ve benzer özelliklere sahip bir boya geliştirdi. Boyanın mikro-pürüzlü yüzeyi, dış yüzeylerde yeniden boyanma ihtiyacını azaltarak toz ve kir birikmesini önlüyor.