Girişimler 2009'da Çevre için 1,5 Milyar Lira Harcadı



Türkiye'de 2009 yılında girişimlerin toplam çevresel harcamaları 1.5 milyar lira olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan ''2009 Yılı Girişimlerde Çevresel Harcama İstatistikleri'' yayımlandı.

Buna göre, 2009 yılında girişimlerin çevresel harcamaları, 1.34 milyar lirası cari harcamalar ve 154 milyon lirası yatırım harcamaları olmak üzere, toplam 1.5 milyar lira olarak gerçekleşti.

2009 yılında çevresel harcamalar atık yönetiminde yoğunlaştı. Girişimlerin çevresel yatırım harcamalarının yüzde 51'i atık yönetimi, yüzde 26'sı atıksu yönetimi, yüzde 13'ü dış ortam havasını ve iklimi koruma konularında gerçekleşti.

Hurda, atık satış geliri çevresel gelirler içinde en yüksek paya sahip

Türkiye'de 2009 yılında hurda atık satışı ile atıkların toplanması, taşınması ve bertarafından elde edilen gelirler, en yüksek paya sahip oldu.

Girişimlerin çevresel gelirleri içinde atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı yüzde 50, hurda ve atık satışı ise yüzde 42 paya sahip oldu.

İmalat sanayi sektörü çevresel gelirlerinin yüzde 70'i, maden ve taşocakçılığı sektörü çevresel gelirlerinin yüzde 73'ü, elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı sektörü çevresel gelirlerinin yüzde 86'sı, inşaat sektörü çevresel gelirlerinin yüzde 51'i hurda atık satışından elde edildi.

Diğer sosyal, toplumsal ve kişisel hizmet faaliyetleri çevresel gelirlerinin yüzde 96'sı, diğer sektörlerin çevresel gelirlerinin yüzde 73'ü atıkların toplanması, taşınması ve bertarafından elde edildi.