Gitmek mi Zor Kalmak mı Zor?



Türkiye'nin değişik illerinden gelen göçlerle nüfusu artan İstanbul'da birçok kişi de memleketine geri dönmek için uğraşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce 1998 yılından bu yana sürdürülen "tersine göç" çalışması kapsamında İstanbul'dan memleketlerine gönderilen vatandaş sayısı 46 bine ulaştı. Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, uygulamanın ilk başladığı yıllarda rağbetin az olmasına rağmen, 2008 -2009 yıllarında 2 binden fazla aile memleketine geri döndü. Bugüne kadar 33 bin kişi, 4 bini de aile olmak üzere (her aile ortalama üç kişi üzerinden hesaplanıyor) yaklaşık 46 bin kişi tersine göçten faydalandı.

Memleketine dönmek isteyip ekonomik gücü olmadığı için dönemeyen vatandaşların eşyalı nakil ve biletli yolcu taleplerini sağlama kapsamında yürütülüyor. Tersine göç çalışması kapsamında memleketine dönmek isteyen vatandaşların otobüs biletleri alınıyor, eşyalı göç etmek isteyenlere de bir kamyon tahsis ediliyor. Asker, öğrenci ve sağlık sorunları sebebiyle hastanelere tedavi için gelen, yolda kalan vatandaşlar da otobüs bileti temin edilerek memleketine gönderiliyor. Müracaat etmeye gelemeyecek durumda olan (hasta-yatalak) kişilerin müracaat kaydının yapılabilmesi için belediye ekiplerince adresine gidilerek, dilekçe tanzim edilip imzası alınmak suretiyle başvurusu hazırlanıyor.

Karadeniz birinci sırada

İBB Zabıta Daire Başkanlığı tersine göç bürosuna başvurarak bu haktan faydalanmak isteyen kişilerin, ikametgah belgesi, nüfus cüzdan sureti ve nakil belgesini getirmesi yeterli oluyor. Büyükşehir Belediyesi verilerine göre, 2005-2009 yılları arasında Tersine Göç Projesi kapsamında en çok geri dönüş Ordu, Samsun, Batman, Diyarbakır, Giresun, Tokat, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinden olduğu belirtildi. Bölgesel olarak en fazla geri dönüş ise bin 42 aile ile Karadeniz bölgesine gerçekleşmiş.