Gizemli 'Stalin' Tüneli Ortaya Çıktı



Moskova'da Çerkizovski pazarı yanında eski SSCB lideri Jozef Stalin'a ait bir tünel bulundu. Konuyla ilgili basına açıklamada bulunan Moskova Belediyesi Baş Mimarı Aleksandr Kuzmin, Çerkizovski pazarının yanında askerlerin 100 metre uzunluğundaki tüneli ortaya çıkardıklarını anlattı.

Tünelin Moskova'nın merkezindeki Kızıl Meydan'ın hemen karşısında bulunan eski Rossiya Oteli'ne kadar uzadığı ve uzunluğunun toplam 15 kilometre olduğu iddia ediliyor. Rus yetkililere göre tünelden zırhlı araç ve tanklar da geçebilir.

Moskova Belediye yetkilisi Kuzmin, ortaya çıkarılan tünelden çok sayıda eski Sovyet dönemine ait sanat eserlerinin de yer aldığını belirtti. Kuzmin tünelle ilgili yaptığı açıklamada, "Askerler tünelden çok sayıda resim sanat eseri de buldu. Mihail Gorbaçov'un son yıllarında ülkenin birçok müzesinde bulunan Sovyet kahramanlarını göklere çıkaran resimler sokağa atılmıştı. Sovyet askerleri de bu resimleri toplayarak 'Stalin' tüneline depolamıştı." dedi.

Stalin, İkinci Dünya Savaşı sırasında Moskova'da gizli yeraltı tünelleri ve gizemli mekanlar yaptırmıştı. 1941 yılında Alman Nazi birlikleri Moskova'nın yakınlarına kadar geldikleri sırada Stalin başkenti terk edip, başka bir bölgedeki sığınakta yaşamayı düşündüğü, daha sonra bundan vazgeçtiği belirtiliyor.