"Global Büyüme 2016 Yılında Hayal Kırıklığı Yaratacak"



IMF Başkanı Christine Lagarde, global ekonomik büyümenin 2016 yılında hayal kırıklığı yaratacağını savundu.

Lagarde, "Birçok ülkede finans sektörü hala zayıflıklarla karşı karşıya ve gelişmekte olan piyasalarda finansal riskler artıyor. Tüm bunlar global büyümenin 2016'da hayal kırıklığı yaratacağına işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Global ekonomisinin orta vadeli görünümünü zayıflatan faktörler olarak düşük verimliliği, yaşlanan nüfusu ve global finansal krizin büyümeyi frenletmesini gösteren Lagarde, Fed'in faiz artırımlarına başlaması ve Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlamasının belirsizliğe katkı yaptığını da vurguladı.

Lagarde, "ABD para politikasının normalleşmeye başlaması ve Çin'in yeni bir büyüme modeline geçmesi gerekli ve sağlıklı adımlar, ancak bunların etkin ve mümkün olduğu kadar düzgün yapılmaları gerekli" diye konuştu.

Handelsblatt'a demecinde ABD ve muhtemelen İngiltere hariç gelişmiş ekonomilerin büyük bölümünün gevşek para politikalarını devam ettirmelerinin gerekeceğine işaret eden Lagarde, Euro Bölgesi'nin ise öncelikle sorunlu kredilerin üstesinden gelmesi gerektiğini savundu.

Lagarde, sorunlu kredilerin üstesinden gelinmesi halinde bankaların reel ekonomiye kredileri artırabileceklerini ve para politikasının etkinliğinin yükseleceğini vurguladı.