Göcek Tüneli’nde Işığa Az Kaldı



Dalaman Havaalanı ile Göcek arasındaki ulaşımı 25 dakikaya düşürecek olan Göcek Tüneli’nde son 200 metreye gelindi. Tünelin, turizm sezonu öncesinde hizmete açılması planlanıyor. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın döneminde 1989’da yapımı gündeme gelen, ancak 8 başbakan, 11 bakan, 13 hükümet döneminde yapımı tamamlanamayan Göcek Tüneli inşaatının temeli 2004 yılında atıldı.

Dalaman Havaalanı ile Göcek arasındaki ulaşımı 25 dakikaya düşürecek olan Göcek Tüneli 26 yıl kullanma hakkı ile Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılıyor.

830 metresi tüp, 130 metresi aç-kapa bölümü olmak üzere toplam 960 metre uzunluğunda, geliş-gidiş 2 şerit ve 12 metre genişliğinde, 8 metre yüksekliğinde yapılan tünel tamamlandığında sürücüler, Dalaman-Göcek arasındaki yolda bulunan 29 keskin virajdan kurtulmuş olacak.

Yapılan anlaşmalara göre, Ocak 2006’da içinde tamamlanması gereken Göcek Tüneli’nde incelemeler yapan AK Parti Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu, “Göcek Tüneli, bitme aşamasına geldi. 925 metrelik tünel, 200 metre daha delindikten sonra sezona yetişecektir. Göcek Tüneli, yolu önemli ölçüde kısaltıyor, tırmanan kamyonların problemlerini de çözüyor. Çok önemli bir yatırım” dedi.

Tünel inşaatında herhangi bir problem yaşanmadığını belirten Terzibaşıoğlu, “Göcek Tüneli, Türkiye’de Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan ilk ve tek tüneldir. Bölünmüş yollar da sezona yetişecek. KÖYDES Programı çerçevesinde Muğla’ya 28 trilyon lira tahsisat çıktı. Bu para, köylerin yol ve su inşaatlarında kullanılacak” diye konuştu.