Göcek'te Günlük Turlar için 'Ara Dönem' Formülü



Göcek ve Dalaman koylarında 1 Ağustos’ta uygulanmaya başlayan sınırlamalar konusunda ‘orta yol’ bulundu. Günübirlik tur tekneleri, bir süre daha Göcek kartpostallarına konu olan Yassıca Adaları’nın koylarına girecek ama sayıları azaltılacak. Sayının ne kadar olacağını, tur teknesi sahipleri kendi aralarında anlaşarak belirleyecek. Bu ‘ara dönem’ Yassıca Adaları’ın batısında günübirlik tur teknelerinin bağlanacağı şamandıralar yapılınca sona erecek. Daha önceden de sözü edilen bağlanma yeri bu sezona yetiştirilecek. Günübirlik tur tekneleri bağlanma yeri hazırlandıktan sonra sonra adaların iç kısmına girip demirlemeyecek. Ama yolcuları yüzerek adalara çıkabilecek.

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek koyları, dünyaca ünlü mavi yolculuk rotaları. Ancak koylar sintine atıkları, gürültü ve kalabalığın baskısı altında. Çevre Bakanlığı’na bağlı Özel Çevre Koruma Kurulu (ÖÇKK) bu nedenle bölgeye özel 26 maddelik bir plan hazırladı. Plan 1 Ağustos’ta yürürlüğe girdi.

Plana göre atık su tankı olmayan teknelerin koylara girişi, gürültü sınırını aşan müzik yayını yapılması ve 1. Derece Arkeolojik sit alanlarında dalış yasaklandı. Günübirlik tur teknelerinin Yassıca Adaların koylarına demirlemesinin yasaklanmasıysa tartışma yarattı. Pazartesi günü ÖÇKK, valilik ve sektör temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda ‘orta yol’un bulunduğu açıklandı.

ÖÇKK Başkan Vekili Ahmet Özyanık, toplantı çıkışında yaptığı açıklamada “Yassıca Adaları’nın kartpostallara konu olduğu şekliyle korunması gerekiyor. Bu düşüncemize artık herkes katılıyor. Yolcularını götürmeleri için bizden altyapı istendi.  Yassıcalar’ın batı tarafı yanaşma yeriyle ilgili ihale açacağız. Sezon bitmeden bu iş bitecek” dedi.

Turizmden sorumlu Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise “Katılanlar ‘Biz Yassıca Adalarını yüzme, güneşlenme ve karaya çıkış için kullanmaktan yanayız. İskele olarak kullanmayı istemiyoruz’ dediler. Biz de günlük tur tekneleri çok yoğunluk oluşturmayacak şekilde bu kademeli geçişi destekleyeceğiz” diye konuştu.  Sektör temsilcileri de toplantı öncesindeki sıkıntıların giderildiğini ve ortak yol bulunması nedeniyle herkesin mutlu olduğunu belirtti.