Göçmen Düşmanlığı Virüs Gibi!



Avrupa’da göçmen hakları tartışması gündemin zirvesine yerleşirken, birçok ülkede yabancı karşıtlığının arttığını gösteren haberler geliyor. Fransa, Almanya ve İsveç’ten örnekler şöyle:

1- Fransa’da vatandaşlık için ‘deneme süresi’

Romanları sınır dışı ederek büyük tepki çeken Fransa şimdi de vatandaşlık hakkı isteyenleri 10 yıllık bir “deneme süresine” tabi tutmayı planlıyor. İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Fransa Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Claude Gueant, “Vatandaşlık isteyen göçmenlerin kendilerini kanıtlaması için bir deneme süresi koyulabilir. Bu sürede bir polise saldırırsanız topluma uyum sağlamadığınızı kanıtlamış olursunuz” dedi. Gazete, hükümetin bu projesine yakın kaynakların, “deneme süresinin” 10 yıl sürebileceğini söylediğini yazdı. Yıl başından bu yana 8 binden fazla Romanı Bulgaristan ve Romanya’ya gönderen Fransız hükümeti, göçmen karşıtı politikalarından geri adım atmıyor. Romanları toplu şekilde sınır dışı ettiği için yurtiçinde ve dışında sert eleştirilere hedef olan hükümet, bu politikasından vazgeçmeyeceğini açıkladı.

2- Almanya’da parmak izli oturma kartı

Alman hükümeti, ülkede yaşayan ve AB vatandaşı olmayan yabancılar için üzerinde parmak izi ve fotoğrafın bulunduğu elektronik “oturma kartı” çıkarmayı planlıyor. Die Welt gazetesinin haberine göre, AB ülkesi olmayan ülkelerden gelen yabancılar için öngörülen ve kredi kartı boyutunda olması düşünülen elektronik “oturum kartının” üzerinde bulunan çipin içinde, kart sahibinin parmak izi ve fotoğrafı yer alacak. Hükümet ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) iç politika uzmanı Hans-Peter Pohl, söz konusu uygu-lama kapsamında Almanya’da yaşayan yaklaşık 4.3 milyon yabancı ülke vatandaşına akıllı kart verileceğini kaydetti. İçişleri Bakanlığının kart ile yasa dışı göçü engellemeyi ve bununla daha iyi mücadele etmeyi ümit ettiği, polisin de daha hızlı bir şekilde kimlik kontrolü yapabileceği belirtiliyor.

3- İsveç’te ırkçı parti mecliste

İsveç’te dün yapılan genel seçimde, İslam ve Türkiye hakkındaki eleştirileriyle tanınan göçmen karşıtı İsveç Demokrat Parti’nin ilk sonuçlara göre, barajı geçerek, ilk defa meclise girmeye hak kazanacağı belirtildi. İsveç Demokrat Partisi, İslam’ın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa için en büyük tehdit olduğunu savunuyor. Partinin Başkan Yardımcısı Björn Söder İsveç medyasına yaptığı açıklamada, “bir gün tüm Avrupa’nın İslamlaşacağını” söylemişti. İlk sonuçlara göre, hükümette bulunan Muhafazakâr Parti liderliğindeki sağ ittifak ikinci dönem devam edecek gibi görünüyor. İsveç Demokratlar’ın ise kurulacak olan hükümette denge rolü oynayacağı söyleniyor. Sağ blok partiler 349 milletvekili bulunan mecliste 172 sandalye, muhalefette bulunan sol blok partiler ise 157 sandalye kazandı. Yabancı ve İslam karşıtı Sverige Demokrat Parti (SD), 20 milletvekili ile meclise girdi.