Godot’yu Beklerken TOKİ Geldi



Kırklareli tren istasyonu yok olmanın eşiğinde... Treni soracak olursanız, o elli senedir Godot’yu bekliyor... (Fotoğraflar: Cem Göçmen)

Cumhuriyet devrinde Trakya’ya yapılan yegane demiryolu yatırımı olan Kırklareli tren istasyonu yok olmanın eşiğinde. Görkemli gar binasından çok istasyonun devasa büyüklükteki arazisi iştah kabartıyor. 1930’lu yıllarda ilk açıldığında “üç vagonla” gidip gelen tren, şehri İstanbul ve Edirne’ye bağlıyordu. Ayrıca Babaeski ve Alpullu’ya da düzenli seferler vardı.

1934’teki Trakya Olayları sırasında Kırklareli tren istasyonu Yahudilerin can pazarı olmuştu. 3-4-5 Ağustos tarihlerinde mallarını bırakıp canlarını kurtarmak için istasyona koştuklarında, her zaman üç vagonlu olan trenin bir düzine vagonla takviye edildiğine tanık oldular. Üç gün içinde Kırklareli’nde tek Yahudi kalmamıştı. Bu olay istasyonun mazisinden acı bir hatıradır.



Sonra burası karayolları için gözden çıkarıldı, trenler gelmez oldu, rayların arasında ısırganlar, baldıranlar yükselmeye başladı. Kırklareli Belediyesi çöplüğe dönüşen araziyi nihayet park haline getirdi. Şimdi burada festivaller, şenlikler düzenleniyor, güreş müsabakaları yapılıyor. Ahali buraya çıkan yola çok güzel bir ad takmış: “Albeni Görbeni Caddesi”, insanlar yazları süslenip püslenip burada piyasa yapıyor, çocuklar burada oynuyor.

Treni soracak olursanız, o elli senedir Godot’yu bekliyor. Gerçi bundan iki yıl önce zoraki bir tren geldi ama bu bir “promosyon” ziyaretiydi. Bunun için çobanlar demiryoluna bağladıkları keçileri topladılar, çimenler biçildi, çalı-çırpı arasında kaybolmuş olan raylar meydana çıkarıldı ve belediye bandosunun çaldığı İzmir marşı eşliğinde “Hürriyet Treni” istasyona giriş yaptı. O zaman istasyonun kurtarılması, demiryoluna tekrar can verilmesi için bol bol nutuklar atıldı. Tren gittikten verilen sözler unutuldu.

Yıllardır yerel çıkar gruplarının arsasına göz koyduğu Kırklareli tren istasyonu, TCDD mülkü olduğu için belediye meclisi entrikalarıyla “hiç” edilemedi. Arsızca nice talepler oldu fakat pastanın dilimi o kadar büyüktü ki, Ankara bunu taşra eşrafına yedirmezdi. Nitekim yeni çıkarılan bir kanuna göre TOKİ, Özelleştirme İdaresi ve TCDD eğer bir arsaya göz koyarsa, kendi imar planını uygulayabiliyor. Şimdi sırada Kırklareli Tren İstasyonu var, ahali bu konuda ikiye ayrılmış; kimisi “TOKİ gelsin, gençlere iş çıkar” diyor, kimileri ise umutsuzca Godot’yu bekliyor...