Gökçeada’daki Yapılaşma Tehdidi Tepki Çekiyor



Assos’taki çevre tahribatından sonra bu kez de Gökçeada’ya bağlı Yıldızkoy’un imara açılması girişimleri tepkilere neden oldu. Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nın içinde yer alan Yıldızkoy, deniz flora ve faunası koruma altında olan ender bölgelerin başında geliyor. Yıldızkoy’un mavi suları aynı zamanda nesli tehlike altındaki Akdeniz foku ve endemik türlere ev sahipliği yaparken, biyoçeşitlilik açısından en zengin kıyılar arasında bulunuyor. Ancak Türkiye’nin cennet köşelerinden biri kabul edilen alanda gündeme gelen yapılaşma tehdidi son günlerde ada sakinleri ve çevrecilerin keyfini kaçırdı.

Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre; Gökçeada Belediye Meclisi’nin, 4 Ekim’de, “Balıkesir-Çanakkale bölgesi Çevre Düzeni Planı” doğrultusunda “Uygulama İmar Planı”nı onaylaması tepkilere yol açarken, çevreciler yargı yoluna gideceklerini duyurdu.

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, bölgenin imara açılması kararının kendisinden önceki dönemde alındığını, 2015 yılında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Konut Gelişim Bölgesi ilan edildiğini belirten bir açıklama yaparak, “Belediyemiz hedef gösteriliyor, kamuoyu nezdinde itibar suikastı yapılıyor.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Belediye başkanına en büyük tepki CHP Gökçeada İlçe Başkanı İsmail Öztürk’ten geldi. Öztürk yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkı içerisinde yer alan Yıldızkoy’un imara açılmasını kabul etmiyor ve doğru bulmuyoruz. 288 dönümlük bu bölgenin imara açılmasını adaya ve bölgeye yapılan bir ihanet olarak görüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Bölgenin doğa harikası olduğunu belirten uzmanlar ise doğal hayatın korunmasına yönelik önemli uyarılarda bulundu. Bölge sakinleri ise Çanakkale’nin yeni köprü projesi ile cazibe merkezi haline geldiğini, kısa zamanda nüfusun 2 milyonu bulacağı ve Bozcaada, Gökçeada, Assos, Ayvacık, Ezine gibi bölgelerin de ekoturizm ve turizm faaliyetleri adı altında imara açılmak istendiğini öne sürdü.

Gökçeada Gönüllüleri Derneği yöneticisi Alev Karayel, şunları söyledi: “Yıldızkoy’un imara açılması Ada halkının ve kıt imkanlarla adaya gelen turistlerin denizle olan bağını koparacak. Yapılmak istenen yerleşim altyapı olmaması nedeni ile zaten mevcut çevre kirliliğinin daha büyük boyutlara ulaşmasına neden olacak. İmara açılması düşünülen alanın 288 dönüm olması ve planlanan yerleşimin yoğunluğu bu zararın çok büyük olacağını gösteriyor. Doğa harikası alanda bireysel çıkarlar ve günü kurtaracak uygulamalarla harcanmasına göz yummayacağız.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.