"Gökçek Ankapark Arazisini Derhal AOÇ'ye İade Etmeli"



Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Atatürk Orman Çiftliği alanları ile ilgili ana planda mahkemenin verdiği iptal kararı, Ankapark'da ki iptal kararları sonucunda, Büyükşehir Belediyesi  kanuna  aykırı işlem yapmaktadır. 2006 yılında çıkartılan kanun gereği, intifa hakkı tesis edilen AOÇ arazilerini derhal AOÇ'ye iade etmelidir" dedi.

"2006 yılında  AOÇ kanuna ek madde koyularak AOÇ arazilerinde plan yapma yetkisi Büyükşehir Belediyesine verilirken bu yetki sınırsız ve şartsız değildi" diyen Candan şöyle devam etti: "5524 sayılı kanunla AOÇ arazilerinde plan yapma yetkisi verildiğinde, AOÇ arazilerinin bir bölümü yol, yeraltı hizmetleri gibi kamu yararı hizmetinin gereklilikleri dikkate alınarak, imar planlarına uygun olmak şartı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi lehine, bedelsiz  intifa hakkı tesisi edilir demişti. Şu anda Atatürk Orman Çiftliği'nde büyükşehir belediyesine intifa hakkı yapılan tüm arazilerin dayanağı olan ana plan iptal edildi. Kanuna göre Büyükşehir belediyesindeki AOÇ arazilerinin intifa haklarının kaldırılarak arazilerin AOÇ'ye geri iade edilmesi gerekiyor. Aynı şekilde hayvanat bahçesi alanı olan ve şimdi Ankapark yapılan alanda, kanunda Atatürk Orman Çiftliği arazileri üzerinde konut, ticaret ve sanayi amaçlı yapılaşma yapılamaz diyerek şartlı intifa hakkı tesisi verilmiştir. Ankapark ve ana plan davalarının iptal kararlarında, iptale neden olan gerekçelerde Ankapark'ın ve planların amacına aykırı şekilde 1.derece tarım arazilerinin ticaret ve sanayi yapılaşmasına açıldığı ifade edilmiştir. Şimdi yapılması gereken çok nettir. Melih Gökçek  kanunla kendisine verilen görevleri kötüye kullanmıştır, derhal arazileri AOÇ'ye iade etmelidir. Büyükşehir yazı yazdık, AOÇ arazilerini derhal iade et diye, Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığını göreve çağırdık, Büyükşehir'e verilen arazilerin iadesini gerçekleştirin diye. Ne yapacaklarını adım adım takipteyiz."

Reklam Goruntulenme Bolumu


 TBMM Büyükşehirden AOÇ'de Plan yapma yetkisini almalı

TBMM'deki siyasi partilere ve milletvekillerine de seslenen Candan, "Gökçek  AOÇ için verilen plan yapma yetkisini kötüye kullandı, 2 kez plan yapıldı ikisi de iptal edildi.Bu süreçte Atatürk Orman Çiftliği amacı dışında, yol ve yapılaşmalarla arazi parçalandı talan zirve yaptı. Kaçak Saray, Ankapark yollar, 5524 sayılı kanuna aykırı şekilde gerçekleştirildi. Kendisine verilen yetkiyi AOÇ topraklarının parçalanması için kullanan Büyükşehir Belediyesinden ve Melih Gökçek'ten AOÇ'de Plan yapma yetkisi alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Candan, şöyle konuştu: "2006 yılında plan yapma yetkisinin devredildiği 5524 sayılı kanunla 5659 sayılı AOÇ kanuna yapılan ek maddede "Büyükşehir Belediyesine tahsis edilen araziler, Büyükşehir Belediyesince hiçbir şekilde maddede belirtilen amaçlar dışında kullanılamaz. Yukarıdaki fıkralarda belirtilen amaca aykırı kullanımlara teşebbüsün ve/veya kullanımın tespiti halinde bu  arazilerin intifa ve/veya işletme hakkı Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğüne derhal iade edilir. Atatürk Orman Çiftliği arazileri üzerinde konut, ticaret ve sanayi amaçlı yapılaşma yapılamaz.' şeklinde ifade ediliyor."