Gökçek’e İmar Kirliliği Davası



Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında Çankaya’da satın aldığı bir konutun bulunduğu binada projeye aykırı değişiklikler yaparak, “imar kirliliğine neden olduğu” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Gökçek’in avukatı Gül Yıldız ile şikayetçi Çankaya Belediyesinin avukatı Polat Tuncay geldi. Avukat Yıldız, müvekkili Gökçek’in Hırvatistan’da bulunması nedeniyle duruşmaya katılamadığına ilişkin mazeret dilekçesini mahkemeye verdi. Çankaya Belediyesinin avukatı ise şikayetçi olarak davaya katılma talebinde bulundu.

5 yıl hapis istemi

Mahkeme, Çankaya Belediyesinin davaya katılma talebi ile Gökçek’in mazeretini kabul etti. Gökçek’in, gelecek celse vekili tarafından duruşmada hazır edilmesi, gelmediği takdirde zorla getirileceği de tutanağa geçirildi. Mahkeme, binada keşif yapılmasına da karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianamede, Gökçek’in, Çankaya Turan Güneş Bulvarı, Funda Beyazevler Sitesi 66. Sokakta satın aldığı konutun bulunduğu binada projeye aykırı değişiklikler yaparak, ‘’imar kirliliğine neden olduğu’’ iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Protesto ettiler

Öte yandan, ‘’Dikmen Vadisi ve Mamak Barınma Hakkı Büroları’’ üyeleri, dava nedeniyle adliye önünde basın açıklaması yaptı. Yazılı açıklamayı okuyan Gülhan Yalnız, dava konusu suçun, bir belediye başkanı için hiçbir koşulda gündeme gelmemesi gerektiğini, bunun, Gökçek’in görev ve hizmet anlayışının sorgulanmasını gerektirdiğini iddia etti.

İmar mevzuatının gereklerinin yerine getirilmesinin, belediye teşkilatı ve başkanın öncelikli görevleri arasında olduğunu kaydeden Yalnız, ‘’Üstelik bu belediye başkanı, uygulamak istediği rant amaçlı kentsel dönüşüm projelerini kabul etmeyerek, kendisine biat etmeyen yoksul kent halkını, öteden beri ‘imar mevzuatına aykırı kaçak yapı sahibi olmak’, ‘işgalci olmakla’ suçlamakta ve sahip olduğu kamu gücünü kullanarak, yıkımlarla ezmeye çalışmaktadır’’ diye konuştu. Grup, Gökçek’i protesto eden sloganlar attıktan sonra dağıldı.