Gökçek’in Projesine Yargıdan İptal



Ankara 5. İdare Mahkemesi, “Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı”na ilişkin imar planlarının, “şehircilik ve planlama ilkeleri ile kamu yararına uygun olmadığına” dikkat çekerek imar planını kısmen iptal etti.

AKP’li Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Anakent Belediyesi’nin meclisinde alınan kararla başlatılan Ulus ve çevresini kapsayan, “Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı” imar planı içinde taşınmazı bulunan 4 kişi, “Uygulama imar planı ile belirsiz düzenleme yapılmak istendiği, ne yapılacağı belli olmayan bir imar planının yapılamayacağı, rant sağlama amaçlı hukuksuzluğun giderilmesi” gerektiğini belirterek, imar planının iptali için Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Ankara Anakent Belediyesi avukatları ise imar planının bölgeyi koruma amaçlı olarak mevzuata, planlama ilke ve esaslarına uygun olarak hazırlandığını savunarak Ulus Meydanı ve Yakın Çevresi Özel Proje Alanı’nda katlı ticaret alanı ile meydan düzenlemesinin yapılacağını ileri sürdü.

Davayı görüşen Ankara 5. İdare Mahkemesi, Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı’na ilişkin koruma amaçlı nazım imar planlarının, davacıların taşınmazlarına ilişkin kısmının “şehircilik ve planlama ilkeleri ile kamu yararına uygun olmadığı” sonucuna vararak, dava konusu işlemin iptaline karar verdi.