Gökçek’in Teleferiğine Bilirkişi Darbesi!



Yenimahalle - Şentepe arasına, Ankara Büyükşehir Belediyesi teleferik yapmak için kolları sıvadı. Projenin planlamaya aykırı ve kamu yararına uygun olmadığını belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi, projeye dava açtı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, düzenlediği basın toplantısıyla teleferik bilirkişi raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Bilirkişilerden, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin görüşlerini, destekleyen bir rapor çıktı. Bilirkişi raporuna göre;  teleferik Ankara için uygunsuz bulundu. Raporda; İstasyonların belirlenmesinde ayrıntılı bir ulaşım etüdünün yapılmadığı, bilimsel verilere dayanmaması sebebiyle şehircilik ilkelerine uygun olmadığı, kent bütününe bakılmadan parçacı bir ulaşım planının sergilendiğinin altı çizildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube başkanı Ali Hakkan: “ Teleferik projesinde Melih Gökçek Yenimahalle meydandaki ağaçları keserek çalışmalarına başladı. Çok başarılı bir bilirkişi raporu, süreci değerlendirmiş, söylediklerimizin altı çizilmiş, teleferiğin hem turizm amaçlı hem ulaşım amaçlı olduğu ama fiili durumun böyle olmadığı ve işlevini yerine getirmeyeceği raporda gözler önüne serilmiş. Bizlere Melih Gökçek’e geçmiş olsun demek düşer. Dava süreci beklenmeden meydanların, yolların üzerine teleferik binalarının yapılması söz konusu. Melih Gökçek’i buradan bir kez daha uyarıyoruz.” dedi.

“Rapor Gökçek’in çalışma tarzını anlatıyor”

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, raporun Melih Gökçek’in çalışma tarzını ortaya koyduğunu söyledi. Raporda; “1/5000 ve 1/1000 eş zamanlı ve neredeyse birbirlerinin fotokopiyle büyütülmesi, küçültülmesi şeklinde hazırlanmış olduğu ve mevcut plan paftaları üzerinde olmadığı “ gibi ifadelere yer verilmesini örnek gösteren Candan:  “ Gökçek’in çalışma tarzına ilişkin bir gerçeği ortaya koyan rapor, teleferik konusunda da çocukların copy - paste yaptığı gibi ve büyüterek küçülterek kopyalayarak böyle bir tarzda üstün körü, bilimsellikten uzak plan yaptığını ortaya koyuyor. Bilirkişi raporu beklenmeden, dava süreci devam ederken, Yenimahalle teleferik hattında ağaçlar kesildi ve insanların tepkisine neden oldu. Melih Gökçek’in hazırlıksız, hukuksuz bir yönetim anlayışı içinde olması abesle iştigal. Gökçek, Mimarlar Odası’nı muhatap almadığını yakın zamanda ifade ediyor. Ama Ankara halkını muhatap alamayan biri bizi muhatap almış, almamış, ilgilenmiyoruz. Öfkeli ve kavgacı yaklaşımını herkes biliyor" dedi.