Gökçek'in Vazgeçemediği Firmada "Kaçak" İddiası



Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin doğalgaz ve su sayaçları ihalesini baştan beri alarak, "tekel" konumunda olan Elektromed firmasının, çalışanlarının maaşı üzerinden vergi kaçırdığı öne sürüldü.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyacı olan doğalgaz ve su sayaçları ihalesini baştan beri alan ve "tekel" konumunda bulunan Termikel Firması’nın alt firması Elektromed’in, çalışanlarının maaşı üzerinden vergi ve sigorta primi kaçırdığı öne sürüldü. Elektromed, Ankara Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla Ankaralı abonelere fahiş fiyatla doğalgaz ve su sayacı sattığı iddialarıyla gündeme gelmişti.

Elektromed’de çalışan 260 kişi, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’na yazılı başvuruda bulunarak, şirketin yaklaşık 600 çalışanına maaş ödemesinde "hileli" yolla vergi ve sigorta kaçırdığını ihbar etti. Çalışanlar, Elektromed’in, düşük tutulan net maaşları bankaya yatırdığını, geri kalan maaş farkı ile fazla mesaileri elden ödediğini öne sürdüler.

Ek maaş belgesi delil gösterildi

Elektromed çalışanlarına isim isim imza karşılığı, elden ödeme yapıldığını gösterir ek maaş belgesi delil olarak sunuldu. Buna göre resmi olarak banka aracılığıyla ödenen bir aylık maaş tutarı 168 bin 560 TL olurken, maaş farkı ve mesai olarak elden ödenen fark 75 bin 392.5 TL olarak görülüyor. Çalışanlar, bu uygulamanın şirketin sahipleri tarafından verilen talimatlarla yapıldığını savundular. Bu ihbar üzerine yetkililer şirketi takibe aldı.

Yılın düellosunda gündeme gelmişti

Ankara Büyükşehir’in tek çalıştığı, "tekel" firması konumundaki Elektromed, Kılıçdaroğlu-Gökçek düellosunda da Ankaralıya fahiş fiyata doğalgaz ve su sayacı satıldığı tartışmasıyla gündeme gelmişti. Gökçek doğalgaz sayaçlarının kentliye yüzde 100 zamla satıldığını kabul etmiş ve "Kalan bölümü yatırımlarımızda kullandık" demişti. Firma bugüne kadar, Ankara Büyükşehir EGO ve Başkent Doğalgaz aracılığıyla, abonelere yaklaşık 1 milyon doğalgaz sayacı, ASKİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla da yaklaşık 350 bin adet su sayacı sattı.

İşte ihbar dilekçesi

SGK Başkanlığı ile Maliye Hesap Uzmanları Kurulu’na iletilen ihbar dilekçesindeki iddialar özetle şöyle: "Elektromed Ltd.Şti. Servis ve Sayaç fabrikalarında 600 eleman çalıştırılmaktadır. Bu elemanlara bir bordro üzerinden, bir de tutanak düzenlenerek ayrı ayrı maaş, mesai ve yemek paraları ödenmekte olup, örneğin, net kanuni maaşları bankaya yatmakta, diğer fark ve mesailer ise elden tutanakla imza karşılığı, sigortası ve vergisi ödenmeden verilmektedir. Bu eylem ve işlemler 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası’na, 213 sayılı Vergi Usul Yasası’na ve 4857 sayılı İş Yasası’na aykırıdır. Sigorta primi usulsüzlüğü ve vergi kaçakçılığı yapılmaktadır. Bu inceleme neticesinde doğacak hakların tarafıma ödenmesini ve ismimin gizli tutulmasını bilgilerinize sunar, gereğini arz ederiz." (Ekler: Çalışanların imzalı tutanakları.)