Gökçek'ten Başka Herkes Çalışmış



Türkiye'nin birçok ilinde belediye yönetimleri nüfus artışı ve küresel ısınma gibi faktörleri dikkate alarak yıllar önce içme suyu rezervlerini artırmak için yeni projelere imza atarken, başkent Ankara'da Kavşakkaya Barajı dışında ciddi yatırım yapılmadı. Ankara susuzluğa mahkûm olurken, bazı belediyeler 2050'ye kadar su sorunu beklemiyor.

ASKİ'nin yatırımlarını yakından takip eden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası uzmanları, son dönemde ASKİ tarafından İvedik Arıtma İstasyonu'nun hemen yanına ASKİ Spor Salonu'nun inşa edildiğini hatırlattı. DSİ tarafından bu boş alana ikinci bir arıtma istasyonu inşası öngörüldüğünü kaydeden uzmanlar, Murat Karayalçın'ın belediye başkanlığı döneminde de DSİ ve ASKİ'nin ortaklaşa hazırladığı Ankara Ana Su Planı çerçevesinde Gerede havzasından taşınacak suyu arıtacak bir tesis planlandığını anımsattı.

Işıklı Barajı'nın 2004'te inşaasına başlanması gerekirken Kızılırmak'tan su taşınmasına öncelik verilmesini eleştiren uzmanlar, Ankara'ya göre alçakta olan Gerede'den suyun pompalama sistemi olmaksızın getirilebileceğine işaret etti.

Bu gelişmeler Ankara'yı susuzluğa mahkûm ederken birçok belediye altyapı sorununu yıllar önce başlattıkları projelerle büyük oranda çözerek su rezervlerini artırdı.