“Gökdelen Olmadan Nasıl Dönüşüm Olacak?”



Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar başladı. Ancak 6,5 milyon konutun yenilenmesi beklenen proje kapsamında özel sektör hala geri planda. Kamu eliyle başlanan yıkımlarda yapılan açıklamalar ise dönüşümde yatay büyümenin ön plana çıkacağı yönünde. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gökdelen istemediklerini, insan ölçeğinde konut projelerine öncelik vereceklerini açıkladı. Yapılan açıklamayı değerlendiren Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “ Yatay dönüşümden bahsediliyor ama bu nasıl olacak. Geçtiğimi günlerde Gaziosmanpaşa’da yapılan yıkımlarda konutları gördük. Az katlı binalarla hem vatandaşa konut verip hem de müteahhidin kar yapması nasıl sağlanacak?” dedi.

“Nasıl rant elde ederim diyorlar”

Kentsel dönüşümün tamamen kamu eliyle yapılmasının mümkün olmadığını belirten Torun, özel sektörün işin içinde olması gerektiğini söyledi. Torun, kamunun yol gösterici rol üstlenmesi gerektiğini dile getirdi.Kentsel dönüşüm kapsamındaki bölgelerde yaşayan vatandaşın beklenti problemi olduğunu söyleyen Torun, “ İnsanlar ben daha sağlıklı konutlarda nasıl yaşarım demek yerine ben nasıl rant elde ederim diyor. Dönüşümde beklenti ve gerçekler örtüşmüyor” dedi.

 "GYO’ların iskontosu düşürülsün"

Yabancıların Türk gayrimenkul piyasasında borsadaki gayrimenkulle de yakından ilgilendiğini belirten Torun, “ Türkiye’ye gelecek ciddi bir nakit var. Kıbrıs Rum kesiminde mevduatlara uygulanan kesinti nedeniyle Türkiye’ye ilgi ve talep artacak. Ortadoğu pazarı da Türkiye’yi güvenli liman olarak görmeye devam edecek. Bu dönem döviz ve altının pabucu dama atıldı. Yeni trend borsa oldu” diye konuştu. Torun, döviz girdisi için GYO’ların büyük önem taşıdığını, bu nedenle GYO’ların önünü açacak düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Torun, GYO’larda yüzde 40’ın üzerinde iskonto uygulandığını, bu rakamın yüzde 10-15’lere çekilmesi gerektiğini dile getirdi.