Gökdelene Kilise Engeli



Koruma Kurulu, Özgörkey Ailesi’nin Çankaya’da yapmayı planladığı 26 katlı gökdelene ilişkin imar planı değişikliği talebine, yanındaki Saint Policarp Kilisesi nedeniyle yerinde inceleme yapıp karar verecek.

İzmir’de yıllardır tartışılan, Özgörkey Ailesi’ne ait, Hilton Oteli’nin karşısındaki 4 katlı metruk bina, geçen eylülde çatısının yoğun yağış sonrası kısmen çökmesinin ardından tehlike arz etmeye başladı. Gaziosmanpaşa ve Necati Bey bulvarları üzerindeki yapı, Konak Belediyesi’nin kararı doğrultusunda, sahipleri tarafından geçen ay yıkıldı. Aynı süreçte Konak Belediye Meclisi, araziye 26 katlı gökdelen yapımı için de onay verdi.

Özgörkeyler’in daha önce karşı çıktıkları üçgen biçimdeki parselin köşelerinden 5’er metre çekme mesafesini de kabul ettikleri imar plan değişikliğiyle birlikte, ticaret merkezi olan plan kararı metropolitan aktivite merkezine dönüştürüldü. Yükseklik 79.30 metre olarak kabul edilirken, zemin altında parselin tamamında otopark yapılması da sağlandı. Özgörkeyler’in 10 bin 500 metrekare olan inşaat alanı talepleri ise 9 bin 372 metrekareye düşürüldü.

AKP Grubu, yükseklik ve metropolitan aktivite merkezi değişikliğini kabul etmesine karşın, parselin tamamında yeraltına otopark yapılmasına karşı çıktı. Plan, AKP’nin ret oyuna karşın CHP’nin oylarıyla kabul edildi. Özgörkeyler’in imar plan değişikliği, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nda görüşüldü. Üyeler, özellikle arazinin yanında yer alan tescilli Saint Policarp Kilisesi nedeniyle onay verip vermemekte tereddüt etti. Karar, kurul üyelerinin arazide yapacakları inceleme sonrasına kaldı.