Gökkuşağı Sorunlarla Açılıyor



Anakent Belediyesi tarafından yapılan Gökkuşağı Rekreasyon Alanı pazar günü ''sorunlarla'' açılıyor. Tesisin, 4 şeritten oluşan yolu 2 şeride düşürdüğü ve yoldaki trafiğin yoğunlaşmasına neden olduğu belirtiliyor. Şehir Plancıları Odası ise yapının imar mevzuatına uygun olmadığına dikkat çekerek, yargıya başvurmaya hazırlanıyor.

Anakent Belediyesi, Gökkuşağı Rekreasyon Alanı'nın açılışını, daha önce duyurulan 20 Ağustos'un Kandil olması gerekçesiyle, 27 Ağustos'a erteledi. Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek , bu pazar günü açılışı yapılacak tesisin Ankara'ya hem estetik hem de işlevsel açıdan katkı sağlayacağını ileri sürerken, söz konusu tesis gerek işlevsellik gerek ulaşım açısından birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor.

İsmet İnönü Bulvarı'nın Milli Kütüphane ile Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı arasında kalan bölümüne altgeçit yapılmasının ardından, boşalan 340 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğindeki alana yapılan tesis, bölgedeki ulaşım sorununu ikiye katladı. Altgeçitin ulaşımı rahatlattığı varsayımıyla 4 şeritten oluşan yol, söz konusu projeyle 2 şerite düşürülürken, yolun bazı bölümleri ise Gökkuşağı tesisi nedeniyle daha da daraldı. Buna karşın Milli Kütüphane'nin önünde bulunan otobüs durakları söz konusu yoldaki trafiği olumsuz etkilerken, özellikle sabah ve akşam saatlerinde yol üzerinde tıkanmalar ve oluşan uzun araç kuyrukları dikkat çekiyor. Yolun daralması nedeniyle söz konusu bölgede meydana gelen trafik kazalarının artacağına işaret ediliyor.

7 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan tesiste, 17 metrekarelik mutfak, 94 metrekarelik ikram salonu ve 130 metrekarelik teraslarıyla 6 tane kafeterya bulunuyor. İnşa edilen 16 adet büfede ise, gazete-dergi, tekel, meşrubat, müzik market, bilgisayar mağazası, kuruyemiş-kahve, hediyelik eşya, Telekom bayi, çiçekçi, bijuteri, kırtasiye, eczane gibi hizmetlerin verilmesi planlanıyor. Tüm bunlara karşın, alanın ''yol ortasında'' yer alması nedeniyle tesisin ''toz duman'' içinde kaldığı gözleniyor. Her iki yanında da yoğun bir trafiğin bulunduğu ve bu nedenle trafik gürültüsü, egzoz dumanı ve tozların ortasında kalan Gökkuşağı tesisine rağbet edilip edilmeyeceği ise merak konusu. Ayrıca Gökkuşağı'nda bulunan ışık ve lazer sistemlerinin abartılı olduğu ve Ankara'nın silüetini bozacağı vurgulanıyor.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Zafer Şahin, Bahçelievler gibi kafeler ve kültürel tesislerle dolu bir bölgeye, söz konusu yatırımın yapılmasının tamamen siyasal propaganda ve popülist bir yaklaşım olduğunu dile getirdi.

Gökkuşağı tesisi gibi yatırımlar gerçekleştirilirken imar mevzuatına ve yasalara uygun olarak yapılması gerektiğini anlatan Şahin, şöyle devam etti:

''Gökkuşağı tesisi tam yolun ortasına refüjün üstüne yapılmış. Bizim imar mevzuatımızda yollar, refüjler herkese aittir, bütün kamuya aittir. Bunun üstünde bir ticari kullanım yapılamaz. Çünkü bu tür alanlar sizin, benim arsalarımızdan kesilen paylarla oluşturulurlar. Hepimize ait bir yolun üstüne bir rant tesisi yapılıyor. Biz bu konuyu belediyeye sorduk. 'Burasının bir imar planı değişikliği var mı?' diye. Belediye 'Hayır, biz buraya prefabrik yapı yapıyoruz' dedi. Biz de yerinde inceledik. O binalar yapılırken altına temeller atıldı, altyapı aktarımları yapıldı...Basit bir prefabrikten farklı kalıcı yapılar gerçekleştirildi. Bunun bir prefabrik yapı olmadığı çok açık. Belediyeye tekrar yazı yazdık. Bu tesislerin imar mevzuatına aykırı olduğunu, kaçak olduğunu, yerinden kaldırılıp alanın eski haline getirilmesi yönünde. Belediyeden gelecek cevaba göre de bu tesisleri yargıya taşıyacağız.''

Şahin, ayrıca yapılan altgeçitin üzerine konulan kolonların yalnızca yolun yükünü taşımak üzere yapıldığına dikkat çekti. Şahin, tesisin her iki yanında da servis yollarının yer aldığını, söz konusu yolda otobüs durakları ve yaya kaldırımlarının bulunduğunu ifade etti. Gökkuşağı tesisinin yapımı sırasında yaya kaldırımlarının 1 metreye kadar daraltıldığını kaydeden Şahin, ''Halbuki eskiden 4-5 metrelik rahat kaldırımlar vardı. Yollar ve kaldırımlar daraltığı için insanlar sıkıntı çekiyorlar'' diye konuştu. Gökkuşağı tesisini kimin kullanacağını soran Şahin, Bahçelievler'in gençlere hitap eden kafelerle dolup taştığını, buna karşın Gökkuşağı'na yolun ortasında ve egzoz dumanını içindeyken kimsenin gelmeyeceğine işaret etti. Bu nedenle yatırımın boşa yapıldığını belirten Şahin, ayrıca tesisin karmaşık bir mimari tasarımı olduğunu ve bu nedenle de mevcut mimari dokuyu bozduğunu söyledi.

'Gökkuşağı bir rant tesisi'
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Fehmi Toptaş da, Gökkuşağı projesinin uygun bir proje olmadığını, yalnızca rant için yapılmış bir proje olduğunu kaydetti. Tesisin trafik kazalarını artıracağını kaydeden Toptaş, ayrıca projenin imar mevzuatına da uygun olmadığını dile getirdi. Toptaş, şunları kaydetti:

''Kent demek yalnızca rant demek değildir. Kentlerin kendine uygun yönetmelikleri, tüzükleri, yasaları vardır. Kentler insanlar içindir, rantlar için değil, araçlar için değil. Kentler insanların yaşamını kolaylaştırmak için düzenlenir. Fakat ne yazık ki bunlar hiç düşünülmeden rant için bunlar yapılıyor.''