Gökkuşağı'nın Hedefi Deniz Kirliliği



Greenpeace’in amiral gemisi "Gökkuşağı Savaşçısı" Türkiye kıyılarında 12 gün sürecek bir yolculuğa çıktı. Gemi, denizde kirlilik ölçümü yapacak.

Ülkelerin enerji politikalarını eleştirmek ve ekolojik dengeyi korumak için dünyanın tüm denizlerine yelken açan Greenpeace’in "Rainbow Warrior" (Gökkuşağı Savaşçısı) gemisi, 12 gün boyunca Türkiye kıyılarında dolaşıp, deniz rezervleri oluşturulması için mesaj verecek.

İstanbul’dan yola çıkan ve sert bir havada Çanakkale Boğazı’ndan geçen Greenpeace gönüllüleri, 2 gün boyunca konuk oldukları kentteki sel felaketini öğrenince büyük üzüntü yaşadı. Gönüllüler, denizlerde böyle büyük çevre felaketleri yaşanmaması temennisinde bulundu.

Ölçüm yapacaklar

Greenpeace’in amiral gemisi Gökkuşağı Savaşçısı, Türkiye kıyılarında 12 gün sürecek bir yolculuğa çıktı. Türkiye denizlerinin halen sürdürülebilir balıkçılık yapılabilecek kadar zengin olduğunu ancak tükenen doğayla birlikte bir süre sonra olta balıkçılığı bile yapılamayacağını savunan gönüllülerin rotasında İzmir var.

İspanyol kaptan Pep Barbal Badia yönetimindeki gemi, 144 tür balığın yaşadığı, kendi kendini temizleyen 3 denizden biri olan Saros Körfezi’nde kısa bir tur attı ve gönüllüler denizden örnekler aldı.

Kuzey Ege sahillerindeki bilinçsiz yapılaşma ve katı atık kirliliğinin sualtı yaşamındaki tahribatını belgeleyecek olan gönüllüler, seyahat boyunca canlı türlerinin dağılımı ve deniz kirliliği üzerine ölçüm ve belgelendirme çalışması da yapacak.

Adını Kızılderili efsanesinden alıyor

Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior, 'Akdeniz’i Koruyalım' kampanyası için Türkiye karasularında bulunuyor. 1970 yılında nükleer denemeleri protesto etmek için "Dalga Çıkarmayın" adlı bir platform olarak kurulan Greenpeace şimdilerde adını dünyanın her yerinde duyuran bir örgüte dönüştü. Büyük bir balıkçı teknesi olan ve 1978’de örgüte katılan Rainbow Warrior ismini Kuzey Amerika yerlilerinin efsanesinden alıyor. İnsanoğlunun hırsı ve açgözlülüğünün dünyayı yok etmek üzere olduğu anda gökkuşağından yeryüzüne inecek savaşçılara inanan kızılderililerden esinlenilen geminin ilki, 1985’te Fransa hükümeti tarafından batırıldı.

Yeni Zelanda’nın Auckland limanında nükleer deneme yapan Fransa’nın iki ajanı tarafından batırılan Gökkuşağı Savaşçısı’nda bir gönüllü hayatını kaybetti. 2 yıl sonra alınan ikinci Gökkuşağı Savaşçısı’nda halen batırılan geminin çanı ve dümeni bulunuyor. 650 metrekare yelken büyüklüğü olan 55 metrelik gemide, Almanya, İspanya, Şili, Filipinler, Brezilya, İngiltere, Fransa, Panama ve Yeni Zelanda gibi 13 ülkeden 29 gönüllü bulunuyor.

"Aldığım risk gerekli"

Datça, Marmaris ve Gökova kıyılarını da dolaşacak geminin kaptanı Badia, doğa için barışçıl eylem yapmaktan kaçınmayan ve bu uğurda şiddete bile maruz kalan Greenpeace’te kaptan olmanın zorluklarına rağmen bu işi büyük keyif alarak yaptığını anlattı. Daha fazla ücretle ticari bir gemide çalışmak yerine başka ülkelerin karasularında hükümetler ve yönetimler aleyhine eylemler yapan gemide kaptanı olmayı tercih eden Badia, aldığı riskin daha yaşanabilir bir dünya için gerekli olduğunu söyledi. Badia, "Yönetimleri harekete geçiren ülkelerin kamuoyudur. Kamuoyunun etkili gücüyle yöneticiler doğayı ve denizi korumak için önlem alır. İspanya’da güçlü bir kamuoyu baskısıyla deniz yaşamı canlandı ama halen 15 yıl önceki Akdeniz yok" dedi.