Gökova'da Doğa ile Tarih Buluşacak

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri ''Gökova'da Tarih Doğa Buluşması'' projesi hazırladı. Proje kapsamında bölgede bulunan ve üzerinden geçen yol nedeniyle çatlaklar oluşan 2 bin 400 yıllık kaya mezarı ve ''Ağa Han Mimarlık'' ödüllü Nail Çakırhan Evleri'nin tanıtımına ağırlık verilecek.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri, aylar süren bir çalışma sonrasında ortaya çıkardıkları ve ''Gökova'da Tarih Doğa Buluşması'' adlı projelerini valilik toplantı salonunda slayt gösterisi ile Muğla Valisi Temel Koçaklar'a sundular. Vali Koçaklar, tarihi ve kültürel varlıkların korunmasının önemine işaret ederek, ''Tarih ve doğayı korumamız lazım. Tarih ve doğayı korursanız turizmde önemli bir yere gelirsiniz. Geçmişten aldığımız emanetleri korumak hepimizin görevi. Muğla tarihi varlıklar açısında Türkiye'nin en zengin kentlerinden birisi'' dedi.

Muğla'da bulunan kültürel varlıkların tespiti için bir kültür envanteri çıkarıldığına da işaret eden Koçaklar, ''Gökova ile ilgili projeler çok önemli. Tarihin ve doğanın korunması için herkese büyük görev düşüyor. Bu nedenle bu projenin başarılı olmasını diliyorum. Projenin aşamalarını değerlendirmek lazım. Temennim bu tür projeler çoğalır'' diye konuştu.

Gökova'nın sadece doğal zenginlikleri ile tanındığını belirten Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri, projenin amacının insanların Gökova'daki tarihle buluşmasını sağlamak olduğunu belirterek, ''Bu proje kapsamında bölgede bulunan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferine giderken açtığı tespit edilen tarihi yol, 2 bin 400 yıllık tarihi antik mezar ve 'Ağa Han Mimarlık' ödülü almış olan Nail Çakırhan Evleri gibi tarihi ve kültürel özellikleri ön plana çıkardık. Proje gerekli desteği bulursa hayata geçecek'' dediler.

Öğrenciler, Gökova'daki antik kaya mezarda, üzerinden geçen yol nedeniyle çatlaklar oluştuğunu, gerekli tedbirler alınmazsa mezarın yıkılabileceğini, proje kapsamında mezarın restore edilmesi için destek arayacaklarını söylediler. Ula doğumlu Nail Çakırhan'ın Ula Evleri'nin geleneksel mimarisine kendi yorumunu, kendi zevkini de katarak Akyaka'da yaptırdığı ahşap evler çok beğenilmiş ve 1985 yılında ''Ağa Han Mimarlık'' ödülü almıştı. Bugün Gökova kıyısındaki Akyaka'daki evlerin hemen hemen tamamında bu tarz egemen. Ulalılar, unutmaya başladıkları eski evlerini bu mimariye uygun şekilde restore ediyorlar. Ula evlerinin en önemli tarafı ahşap işçiliği.