Göksu: İl Genelinde 730 Proje Devam Ediyor

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, il genelinde 730 projenin devam ettiğini, bu projelerin toplamının da 3 katrilyon 529 trilyon lira olduğunu söyledi. Merhum İşadamı Sakıp Sabancı’nın anısına saygı duruşu ile başlayan İzmir İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Vali Göksu, zaman, kaynak ve projelerin iyi değerlendirilmesi ve azami tasarruf ilkelerine uyulması gerektiğini söyledi.

Kurumlararası koordinasyon için bu tür toplantıların çok önemli olduğunu belirten Göksu, bu toplantıda projeler uygulanırken ortaya çıkan aksaklıkların çözümünün tartışılabileceğini dile getirdi. İzmir’de proje bedeli 3 katrilyon 529 trilyon lira olan 730 projenin devam ettiğini belirten Vali Göksu, bugüne kadar bu projeler için 1 katrilyon 822 trilyon lira harcandığını söyledi. Yılın ilk üç ayında 39 projenin bitirildiğini belirten Vali Göksu, 287 projenin devam ettiğini, 70’inin ihale aşamasında olduğunu ve 334 projeye hiç başlanmadığını vurgulandı.

Göksu, bu projelerin yüzde 23’ünün ulaştırma, yüzde 38’inin imalat, yüzde 10’unun eğitim, yüzde 6’sının sağlık, yüzde 7’sinin enerji, yüzde 16’sinin de diğer sektörlerde olduğunu dile getirdi. Vali Göksu, projelerin 2004 yılı ödeneklerinin 475 trilyon lira olduğunu ve yılın ilk çeyreğinde 47 trilyon liranın harcandığını bildirdi. Okul yapacak yer bulmada zorluk çektiklerini belirten Göksu, şöyle konuştu: “Eğitimde en büyük sorunu arsa bulmada yaşıyoruz. Özellikle merkezi yerlerde okul yapacak arsa bulamıyoruz. Belediye başkanlarından imar planlarını yaparken okul arsaları ayırmalarını istiyoruz. 3 yılda 6 bin derslik yapmamız gerekir. Böylece derslik başına düşen öğrenci sayısı 30’un altına düşebilecek ve modern eğitimin verileceği dersliklere kavuşacağız.”

HAYIRSEVER KATKILARI

Vali Göksu, İzmirli hayırseverlerin eğitim yatırımlarına büyük önem verdiğini, “Yap Okulunu Yaşat Adını” adıyla başlatılan kampanya çerçevesinde 37 protokol imzaladıklarını ve 37 trilyon 750 milyar liralık hayırsever katkısı sağladıklarını kaydetti. İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan belediye başkanları, daire müdürleri ve meclis üyelerine de seslenen Vali Göksu, “Yazı yazmak ve cevabı beklemekle olmuyor, bu devir bitti. Gerekirse kurye görevi gibi bir işiniz var. Benden onay alarak takılan sorunları çözmek amacıyla Ankara’ya gitmeniz gerekir. Önemli sorunları takip ederek çözebiliriz. Yatırımlar karşısında hassas davranmak, takıldığı yerde onay alarak bizzat takip etmekte yarar var” dedi. Toplantıda daha sonra İl Müdürleri projeleri ile ilgili bilgi verdi.