Hükümetten 2B’ye Çözüm Arayışı

Orman vasfını yitirmiş arazilerin (2B) satılıp satılmayacağı, ilgili bakanlıkların oluşturduğu komisyondan çıkacak karara bağlı.

Komisyon üyelerinden Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iki kez veto edilen 2B’lerin yeniden veto edilmemesi için arazilerin fiyatlarının tespit edilerek hızlı bir şekilde satışını öngörüyor. Maliye’nin önerisine sıcak bakan Çevre ve Orman Bakanlığı da anayasa değişikliğine gitmeden kanun değişikliğiyle bu arazileri satmak istiyor. Cumhurbaşkanı’na yakınlığıyla tanınan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu ise, 2B sorununun ancak anayasa değişikliğiyle çözülebileceğini savunuyor.

Çankaya vetosunu aşmak için Çevre Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan 15 kişilik bir komisyon kuruldu. Komisyonu oluşturan üç grup, farklı çözüm önerilerinden oluşan tasarılar hazırladı. Tasarılar karşılaştırıldığında uzlaşmaya yönelik bazı başlıklar öne çıktı: Düzenlemeden sonra orman arazilerinin vasfını kaybetmemesi için maddeler konulması, üniversite ve turizm tesislerine tahsislerin sınırlandırılması, şehir planlarının tamamlanması, satışlardan elde edilecek gelirin orman köylüsüne dönmesi ve satışın yerine ecr-i mislin (işgal ücreti) tercih edilmesi.

Maliye’nin tasarısına göre; orman vasfını yitirdiği halde bugün itibarıyla tekrar orman niteliğini kazanmış araziler, yeniden ormanlaştırılabilecek. Kamu hizmeti için ayrılması gereken alanlar için bedel alınacak. Alınan bedeller, orman köylülerinin kalkınmalarında kullanılmak üzere fona aktarılarak, özel ödenek olarak kaydedilecek. Nakil, iskan ve ağaçlandırma işleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nca yapılacak. Satış işlemini Maliye Bakanlığı yürütecek. Orman nitelikli arazileri, orman vasfı dışına çıkarmayı zorlaştırıcı ve caydırıcı yaptırımlar yer alacak. Belediye ve mücavir alanlardaki yerlerden ecr-i misil alınmasına imkan sağlanacak. Çevre Bakanlığı da sadece kanun değişikliğiyle bu arazileri satmak istiyor. Bakanlığın yeni düzenlemesinde, ‘orman köylüsünün kalkınması için bir kaynak aktarılması’ maddesi yer alacak. Satışlarda öncelik, köylünün ve araziyi kullananın olacak. Ancak bu kişiler almazsa, arazi o yerleşim biriminden başka birine, o da almazsa ihaleyle satılacak. Satılmayan yerler de tekrar ormana kazandırılabilecek. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapacağını duyurdu.

9 milyon orman köylüsüne yarayacak
Orman Kanunu’nun 2. maddesinin B bendini düzenlediği için 2B olarak adlandırılan kanun kapsamına, orman vasfını yitirmiş 475 bin hektarlık arazi ve 400 binden fazla bina giriyor. Hükümet, bu arazilerin satışını öngören 2B Yasası’nı çıkararak, ekonomiye 25 milyar dolarlık kaynak hedefliyor. 2B kapsamına giren arazilerin büyük bölümü İstanbul, İzmir ve Antalya il sınırlarında. Bu yasa Türkiye’de yaklaşık 17 bin orman köyünde 9 milyon vatandaşı yakından ilgilendiriyor.