Gölbaşı Barajı SOS Veriyor



Atatürk'ün talimatıyla Ankara'daki Çubuk I Barajı'nın (1936) ardından işletmeye açılan ve Cumhuriyet tarihinin ilk barajlarından biri olan Bursa'nın Kestel ilçesi yakınlarındaki Gölbaşı Barajı'nda (1938), kuraklık nedeniyle sular yüzlerce metre çekildi.

Alınan bilgiye göre, Bursa Ovası'nın 1. derecede verimli tarım arazilerinin bulunduğu Kestel ve Gürsu ilçeleriyle Barakfakih beldesi ve bağlı köylerin sulama ihtiyacını karşılayan Gölbaşı Barajı'nda, su seviyesi önemli ölçüde düştü. Baraj suları eski yatağından yüzlerce metre çekilirken, geride çatlamıştopraklar kaldı. Çevredeki köylüler, bir zamanlar sularla kaplı barajyatağında, şimdi sürülerini otlatıyor.

Aksu Deresi'nin beslediği barajın rezerv sularının genişletilmesini isteyen Kestel Ziraat Odası, bu kapsamda Uludağ'ın kuzey yamaçlarından çıkan Deliçay'ın, Gölbaşı Barajı'na bağlanmasını talep ediyor.

Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, yaptığı açıklamada, meyve ve sebze üretiminin yanı sıra fidancılık ve süsbitkisi yetiştiriciliği yapılan bölgeden, önemli ölçüde ihracatyapıldığını ve döviz girdisi sağlandığını söyledi. Bölgenin sulama ihtiyacını karşılayan Gölbaşı Barajı'nda, kuraklık yüzünden suların endişe verecek ölçüde çekildiğini belirten Fırtına, Baraklı beldesiyle Dudaklı, Adaköy, Ağaköy, Cambazlar ve Kazıklıköylerinde sulamada büyük sıkıntılar yaşandığını, hatta tankerlerlesulama yöntemine başvurulduğunu anlattı.

Sıkıntının aşılması için barajın rezerv sularının genişletilmesigerektiğini, bu çerçevede Deliçay'ın sularının baraja bağlanması için 15 yıl önce DSİ'ye başvuruda bulunduklarını dile getiren Fırtına, şunları kaydetti:"Önlem alınmazsa bu bölgelerimiz çok ciddi zararlar görecektir. Üreticitedirgin, gelecek yıllar için önlem alınması kaçınılmaz oldu. BursaOvası dünyanın en verimli ovalarından biriyken, bunu çöle dönüştürmeninanlamı yok. Bu son yağmurlar yağmasıydı, bırakın meyvesini almayı ağaçlar kuruyacaktı. Tarım ihmal edildi, üretici çok tedirgin ve küskün. Keşke bizim söylediklerimiz doğru çıkmasaydı".

Damlama sulama ve mini spring sulamaya (ağaç altı sulama sistemleri) büyük oranda geçmelerine rağmen yeterli olmadığını, bu verimli arazilerin kuraklıktan etkilenmemesi için sulama yatırımlarının tamamlanması gerektiğini ifade eden Fırtına, Babasultan Barajı ile Şevketiye, Çamlık, Gözede, Ağlaşan ve Nüzhetiye göletlerinin tamamlanıpdevreye alınmasının, bölge üreticisini rahatlatacağını vurguladı.