Golf Turizmi Arsa Tahsisi Gibi Görülüyor

Türkiye'nin ilk golf yatırımı, 1994 yılında Antalya Belek'te açan National Golf Kulübü'nün (NGC) bayramda düzenlediği "Başkanlık Kupası" turnuvasına, Avrupa'nın en iyi kadın golfçüsü Alman Bettina Hauert konuk oldu.

Hauert'in Türkiye'ye gelmesi için sponsor olan Vega Golf Tours Genel Müdürü Yılmaz Mollahüseyinoğlu'na "Türkiye'ye bugüne kadar kaç tane dünyanın tanıdığı golf oyuncusu geldi ve ne yaptılar?" diye soruyorum.

Yılmaz Bey sıralıyor: David Feherty, Nick Faldo, Colin Montgomerie.

Bunların üçü de Antalya'daki otellerin yaptığı golf sahalarına isimlerini vermişler. Türkiye'de bu golf oyuncularının katılacağı düzeyde bir turnuva düzenlemediği için de binlerce ağacın kesildiği, milyonlarca dolarlık arazilerin tahsis edildiği golf sahalarında bugüne kadar bir el top atmış bir ünlü yok!

İçerdeki durumumuz nedir? Silivri Klasis, İstanbul Golf Kulübü, Bodrum'da bir tane, Antalya'da 16 tane golf yatırımı bulunuyor. Mustafa Koç'tan Beyhan Bernardete'ye, Müzeyyen Şaşmaz'dan Bekir Kara'ya (NGC'nin yetiştirdiği oyuncular) kadar lisanslı golf oyuncusu 2000 kişi. Bu sayı 1994 yılında 100'dü.

THY ile görüşme sürüyor
Antalya'da golf turistini taşıyan 11 acente bulunuyor. Antalya'ya bu yıl 200 bin kadar golf oyuncusunun gelmesi bekleniyor, şimdiye kadar erişilen sayı 100 binlerde. İspanya, Portekiz, Mısır, Tunus ve Fas golf turizminden en çok pay alan ülkeler. İspanya golf turizmiyle, yılda 3.5 milyon kişiyi misafir ediyor. Almanya'nın 24 şehrinden İspanya'ya her gün uçak iniyor.

Türkiye'nin golf turizminde öncelikli sorunu havayolu taşımacılığında tarifeli seferlere geçmemiş olması. British Airways 10 Nisan'dan itibaren haftada üç gün Antalya'ya sefer düzenleyecek, THY ile görüşmeler sürüyor. THY, golf yatırımcılarının koltuk garantisi vermesini istiyor.
Belek'te örgütlenen golf konsorsiyumu, THY'nin İngiltere ve İsveç'ten haftada 2 gün Antalya'ya uçuş düzenlemesi talep ediliyor.

Çilingiroğlu cezalı
NGC'nin "Başkanlık Kupası" turnuvasına katılacaklar arasında adı duyurulan Kaya Çilingiroğlu, müsabakadan bir gece önce katılamayacağını bildirmiş. NGC'nin yöneticilerinden öğreniyoruz ki, Çilingiroğlu, bundan iki yıl önce NGC'in çim sahasına golf arabasıyla çıktığı için "Kulübe giremez" cezası almış. Cezası yeni dolmuş.
NGC'nin kurucusu ve başkanı Dr. Bülent Göktuna, bu hareket için "Bir kulübe yapılacak en büyük hakaret" diyor.
NGC, Antalya'da Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan 10, civar yerleşimlerden 40 kadar 8-12 yaş grubundan çocuğu alıp golf eğitimi veriyor. Bunlardan 10'u geçen günkü turnuvaya katıldı, biri de kupa aldı. Sokak çocuklarını da eğitmek istiyorlar. Golf'ün ilginç bir yüzü var. Golf zengin ve yoksulu çim sahada buluşturuyor. Çocuklar sahada golf oyuncusunun toplarını toplayarak bu sporla tanışıyor. Sonra "golf şampiyonu" oluyorlar.

Bvlgari'yi bekletiyor

Golf oyuncusu çim sahaya arabayla çıkıyor, golf yatırımcısı ormanları katlediyor, golf sahaları çocukları yetiştirmiyor, havayolları golf oyuncusu taşımıyor, golf federasyonu ortada yok.

Golf turizmini bir tür arsa tahsisi gibi görüyor. NGC'nin ortakları gibi. NGC'nin yüzde 66'sı Göktuna'nın ve kulübün tüm faaliyetlerini tek başına yürütüyor. Yüzde 16'şar oranında hissedar olan diğer ortaklar Dörtel Tekstil ile Salih Tatlıcı ise kulübe bile uğramıyor. Bir gün bu arsalar değerlenirse, paylarını alacaklar; o kadar! Nasıl olsa "Yönetim kurulu kararları yüzde 70 çoğunlukla alınır" diye de kayda geçilmiş.

Türkiye golf turizminde samimi değil! Arsa var mı arsa, ona bakıyor. Golfü oynayanlar Antalya'dan ev alıp yerleşen emekli İngilizler, Hollandalılar.