Yaşasın Kentler 2 - “Demokratik Bir Kente Doğru”



UIA Başkanı Jaime Lerner, uluslararası Yaşasın Kentler Yarışması (Celebration of Cities)’in ilki için yaptığı açıklamada ‘urban acupuncture’ temasından yola çıkarak, bütün mimarları ve mimarlık öğrencilerini çağdaş kentlerin karşılaştığı dengesizlikler ve ayrışmalar için farklı operasyon olanakları ortaya çıkartmaya çağırmıştı. Kent üzerine pek çok farklı çalışma ve tartışma alanlarının yaratılabileceğinin bilinciyle şekillenen Yaşasın Kentler Yarışması ile sağlanan diyalogu devam ettirebilmek için bu sene 2.'si açılan yarışmanın temaları demokratik kentler yaratmak için bir duyarlılık sağlamayı hedefliyor.

Bütün dünya kentlilerine daha iyi bir yaşam standardı önermelerini de barındıracak olan bu temalar çerçevesinden 3. milenyum için yeni bir ‘hümanist’ yaklaşım geliştirilmesi amaçlanıyor. İlk yarışmada belirlenen dört senaryoya; tarihi şehirler, banliyö kentleri, ürkütücü habitat – çevre ve kent çeperleri, eklenen yeni önermelerle kentlerimizi dönüştürmek için zengin bir düşünce zemini oluşturulacak. Bu senenin temaları ise kentlerimizi cazip, çekici ve devingen kılmak

Kenti cazip kılmak ve herkese kucak açabilmesini sağlamak; hem geçici hem de kalıcı olanaklar sunabilen ve kentliye sürekli fırsatlar yaratan bir ortam oluşturabilmek. Aynı zamanda da eğlence, güvenlik, servis ve erişebilirlik bakımından herkese kucak açabilen bir kimlik yaratmak…

Kenti hareketlendirmek – devingen kılmak; kent içi dolaşım ve ulaşımı edilgen ve aktif bir duruma getirmek, yaya yolları, park yerleri, kent içi sirkülasyonu, ulaşım alternatifleri geliştirmek ve yeni modeller üretmek…

Yarışma Jürisi
Yarışmanın değerlendirilmesi, ulusal ve uluslararası olmak üzere 2 aşamadan oluşacak. Bütün etapları internet üzerinden yürütülecek olan yarışma, bütün etaplarda yarışmacı kimliklerinin gizliliği esası dikkate alınarak yürütülecek. Pdf. formatında gönderilecek yarışma dokümanları bir ana bilgisayarda toplandıktan sonra, buradan UIA üye ülkelerin temsilciliklerine iletilecek. Her üye ülkenin oluşturduğu ulusal jüri değerlendirmesinden geçen projeler buradan uluslararası jürinin değerlendirmesi için ana merkeze gönderilecek. Yaşasın Kentler 2 yarışması UIA’yı temsilen CNAPPC (Consiglio Nazionale Architetti, Pianificatori, Paesaggisti e Conservatori), UIA İtalya temsilciliği ve L’ARCA Dergisi tarafından yürütülmektedir.

Ödüller
Uluslararası jüri, 20 profesyonel ve 20 öğrenci projesine toplam 20 000 € (ortalama) ödül verecek. Uluslararası jüri değerlendirmesi sonucunda verilecek ödüller:
Profesyonel kategori için 1. ödül : 5 000 €
Öğrenci kategorisi 1. ödül : 5 000 €

Aynı zamanda Uluslararası jüri tarafından seçilecek ulusal kategori birincilerinin öğrenci ve profesyonel kategorilerinin her birine 1000 € verilecek (her biri 1000 €’dan toplam 10 ödül). Büyük ödülü kazanan proje ve bölge birinciliğini kazanan projenin çakışması halinde 1000 €’luk ödül bölge ikincisine verilecek. Bütün ödül alan projelerin temsilcileri 2008 yılında Torino’da düzenlenecek olan UIA Dünya Mimarlık Kongresine davet edilecek.

Yarışma Takvimi:

Yarışmanın XXII UIA İstanbul Kongresi’ndeki tanıtımı: 3-7 Temmuz 2005
Yarışmanın ilanı: 1 Şubat 2006
Yarışma Dokümanlarının İnternet Sitesinde Yayınlanması: 6 Mart 2006
İnternet üzerinden kayıt ve proje tesliminin başlama tarihi: 19 Nisan 2006 (12:00GMT)
İnternet üzerinden kayıt ve proje tesliminin bitiş tarihi: 27 Nisan 2006 (16:00GMT)
Ulusal jüri değerlendirmelerinin CNAPPC (ana merkeze) teslimi: 12 Mayıs 2006 (14:00GMT)
Uluslararası Jüri değerlendirmesinin başlama tarihi: 22 Mayıs 2006 (12:00GMT)
Uluslararası Jüri değerlendirmesinin bitiş tarihi: 5 Haziran2006 (12:00GMT)
Yarışma sonuçlarının internet adresinden açıklanması: Haziran 2006

Katılım Şartları
Yarışmaya sadece UIA üyesi olan ülkelerin mimarları ve mimarlık öğrencileri katılabilir. Profesyonel kategori için katılımcıların bulundukları ülkenin UIA temsilciliği tarafından tanınan mimar kimlikleri gerekmektedir. Öğrenci kategorisi için de katılımcılardan bulundukları ülkenin UIA temsilciliği tarafından tanınan bir mimarlık okulunda öğrenci olmaları gerekmektedir.

Yarışmaya kayıt proje teslimiyle aynı zamanda internet üzerinden yapılacaktır. Katılım ücreti profesyoneller için 80 €, öğrenciler için ise 20 € dur. Katılım ücretleri internet üzerinden katılım formu doldurulurken kredi kartı (VISA – AMEX, Mastercard) ile yapılacaktır.

Bilgi İçin:
E: info@celebcities2.org
www.celebcities2.org