Yeni Havaalanı Terminali Müteahhitlerin Rotasını Ankara'ya Çevirdi

Antalya'da yaptıkları otellerle turizm sektöründe kendilerine yer edinen Ankaralı müteahhitler, yeni terminal binası nedeniyle yolcu sayısı artacak Ankara'da otel yapma yarışına giriyor. Gelecek yıl sonunda devreye girmesi planlanan Esenboğa Havalimanı'nın yeni terminal binası, Ankaralı müteahhitlerin turizme yönelik yatırım hevesini artırdı. Antalya'da çok sayıda turizm tesisi kuran Ankaralı müteahhitler şimdi, yeni terminal binasıyla turistik cazibesi artacak Ankara'da otel ve kongre merkezi açmak için yarışa girdi.

Ünlü Ankaralı inşaat ve müteahhitlik şirketleri Limak, Çeçen Holding, Nurol, Gülsan, işadamı Nihat Özbağ'ın yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin de ortak bir girişimle fuar alanı ve kongre merkezi kurmaya hazırlandığı belirtiliyor. Ankara'da iki yıl içinde 32 turizm belgeli tesisin devreye girmesi planlanıyor. Böylece, şehir 29 bin 447 yeni yatağa kavuşacak. Yeni terminal binasının Ekim 2006'da devreye girmesiyle ise Ankara yılda 4 milyon yeni yolcuya kavuşacak.

Bu şirketlerden Nurol İnşaat, Ankara Sheraton'un yanında kongre merkezi ve yine otelden oluşan bir kompleks kuruyor. Antalya'da IC Grup adı altında otelleri bulunan ve yine Ankara'da bir otel açan Çeçen Holding de yeni bir otel açma planları yapıyor. İşadamları, otel yatırımlarını misafirlerini ağırlamak için de tercih ediyor. Aker İnşaat'ın sahibi olduğu Gordion Otel butik otel tarzı oteller arasında yer alıyor.

32 turizm işletmesi açılacak
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Seçim Aydın, turizm sektöründe Antalya'da "rüştünü ispat eden" Ankaralı inşaatçıların, artık Ankara'da yatırıma yöneldiğini belirterek, özellikle küçük butik oteller ve kongre merkezi yatırımlarının gözde olduğuna dikkat çekiyor. Ankara'nın turizmde istenen seviyeye ulaşamamasında havalimanı kapasitesinin yetersiz olmasını gösteren Aydın, "Ekim 2006'da Esenboğa Havalimanı'nın kapasitesi büyüyecek. Bu sayede yurtdışı uçuşları artacak. Bu da hem Ankara'daki kongre ve konferans sayısının, hem de Anadolu turlarının artmasını sağlayacak" diyor.

Ankara'da 123 adet turizm, 145 tane de belediye belgeli turizm işletmesi olduğunu, beş yıldızlı otel olarak 8, 4 yıldızlı kategorisinde ise 20 otelin faaliyet gösterdiğini anlatan Aydın, "Önümüzdeki iki yıl içinde ise 32 adet daha turizm belgeli işletme hizmete girecek. Ankara'nın turizmdeki bu büyümesi sayesinde rakip ülkelerden kongreleri çekmeyi planlıyoruz. İstanbul'la rekabet halinde değiliz" diye konuşuyor.

Havalimanının devreye girmesi ve yatak kapasitesinin artmasıyla Ankara ve diğer şehirlere yönelik turların da artacağına değinen Hotel Ramada Ankara Yönetim Kurulu üyesi İsmet Türker ise "Kongre turizminde tam anlamıyla 'patlama' bekliyoruz. Kültür turizmi yapılan Anadolu turları da çok artacak. Bugüne kadar Anadolu turlarında iç pazarla sınırlı kalıyorduk. Artık yabancıların sayısı da çoğalacaktır" diye konuşuyor.