Gördes Barajı'ndan 2010'da Su Gelecek



Geçen yıl su tutulmaya başlanan barajdan gelecek su için iki ayrı arıtma tesisi kurulacak. İlave üniteler de yapılacak. Şehrin hem güneyine hem de kuzeyine su aktarma imkanı doğacak.

Su tutmaya geçen yıl başlayan Gördes Barajı’ndan en kısa sürede kente su kazandırmak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Manisa Nuriye’de kuracağı Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için ekim ayında ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. Yapımına DSİ’nin başladığı 35.5 kilometrelik Gördes ana isale hattıyla eş zamanda bitmesi planlanan tesiste, günde 130 bin metreküp su arıtılacak. 2010 sonunda bu hattan kente yılda 47 milyon metreküp su verilmeye başlanacak. Böylece yılda 860 bin kişinin su ihtiyacı karşılanacak.

114 kilometrelik Gördes Barajı isale hattı tamamlandığında da barajdan gelen su, İZSU’nun Belkahve yakınlarında yapacağı Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nde arıtma işleminden geçirilecek.

Gördes ve Çağlayan barajlarının suyu burada arıtılacak. Ayrıca İzmir’in gelecek yıllarda su ihtiyacını karşılamak için planlanan Düvertepe ve Başlamış Barajları’nın da suyunu arıtmak için ilave üniteler projelendirilecek. Büyükşehir, Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nin projesini yıl sonunda tamamlayacak.

Kamulaştırmalar yapılacak

Arıtma tesisi inşaatı için kamulaştırma çalışmalarına 2010’da başlanacak. İki depo ve iki tünelin de tamamlanmasıyla Gördes’in arıtılmış suyu, Bornova ve Buca depolarına ulaştırılacak. Buralardan kentin kullanımına sunulacak. Karşıyaka ve Çiğli’yle merkezdeki Alsancak ve bu hat üzerinde yer alan çevre yerleşimlere ise Sarıkız Arıtma Tesisi’nde arıtılan su verilecek. Yeni tesisler ve hatlar sayesinde şehrin hem güneyine hem de kuzeyine su aktarma imkanı doğacak.