Grafik Sanatlar Müzesi



Özgün baskının ustası Süleyman Saim Tekcan'ın, küçük atölyesini dev bir müzeye dönüştürmesinin gerisindeki sabrı, Üsküdar tepelerindeki müzeye ulaşmaya çalışırken tecrübe etmek mümkün.

Tariflerin tarifleri izlediği, ama ‘kara'nın bir türlü gözükmediği ‘çileli' bir yolculuğun sonunda (tıpkı Tekcan'ınki gibi) Türkiye'nin ilk Grafik Sanatlar Müzesi'ne (IMOGA) ulaşıyoruz. Bizleri gülümseyerek karşılayan Tekcan, “Müzeyi burada kurmak Taksim'de ya da Nişantaşı'nda kurmaktan daha iyi değil mi?” diye soruyor. “Sanatın amacı, etrafına ışık verebilmektir. Sadece belli bir çevrenin buluşma mekânı olmak değil." Seçkin davetlilerin arasında koşuşturan Üsküdarlı ilköğretim öğrencileri de bu amacın ilk somut göstergeleri olsa gerek.

Üsküdar Ünalan'da açılan müzenin geçmişinde mütevazı bir atölye var. Süleyman Saim Tekcan'ın, aynı zamanda Türkiye'nin ilk özgün baskı atölyesi olan Kuyubaşı'ndaki atölyesini sanatçı dostlarına açması, bu işin milâdı. 1974'te açılan bu atölyeye, 1980'de Bedri Rahmi Eyüboğlu, 1981'de Elif Naci, 1982'de Mehmet Güleryüz, 1984'te Semih Balcıoğlu, 1985'te Turhan Selçuk, 1991'de Komet gibi isimler uğramış. Şimdi her birinin çalışmaları, IMOGA'nın duvarlarını süslüyor. Kafa kafaya verdiklerinde konuşup tartıştıkları, niyetlendikleri her şey de birer birer ifadesini bulmuş müzede. Mesela daha gelişmiş bir atölye, müzenin birinci katında kurulmuş. Genç meraklılara atölyeyi gezdiren Tekcan, buranın işlevini de böylece gösteriyor; ustalar ve genç sanatçılar burada buluşacak, çalışacak ve sonra köşedeki kanepelerde keyifli bir sohbete dalacaklar. Ustalarla gençlerin buluşması, geleneksel sanatımızın ‘özgüvenle' geleceğe uzanmasında önemli bir yol. Tekcan da ısrarla buna dikkat çekiyor: “Modern Türk resmi, kendi kaynaklarından yola çıkmak zorunda. Çünkü çok zengin bir birikimimiz var. Bu değerlendirilmezse sağlıklı bir ilerleme mümkün olmaz.” Bu zengin birikim, Grafik Sanatlar Müzesi'nde bin 500 parça eserle sergileniyor. Ancak Tekcan, sergilerin daimi değil, dönüşümlü olacağını, mümkün olduğunca çeşitli sanatçılara ve çalışmalara yer verileceğini söylüyor.

Üsküdar Ünalan mevkiindeki Grafik Sanatlar Müzesi, 2 bin metrekare kapalı alan üzerinde hizmet verecek. Altı katlı binanın ilk katında Artess, Süleyman Saim Tekcan Özgünbaskı Atölyesi yer alıyor. İkinci kat, heykeltıraş Ali Teoman Germaner'in heykel atölyesi için ayrılmış. Binanın en üst katında çok amaçlı bir salon, çatı katında ise idari işler için ayrılan ofisler var. Müzede çerçeve atölyesi ve fotoğraf stüdyosunun yanı sıra atölyede çalışmak üzere gelen yabancı sanatçıların ağırlanması için her katta birer ofis daire bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'yu temsilen açılışa katılan, aynı zamanda Tekcan'ın dostu olan, bakanlık müsteşarı Mustafa İsen, hislerini “Kıskandım.” diye özetliyor ve ekliyor: “Tekcan, çalışmalarını teorik düzlemden hayata geçirdi. Böyle bir çalışma her akademisyene nasip olmaz.”