Granitte Kavga Meclis Gündeminde

Çin granitiyle ilgili üreticilerle ithalatçılar arasındaki kavganın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine de geldiği öğrenildi. Mayıs ayında bir grup mermerci, büyük bir heyetle Çin'de mermer almak için araştırma yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i Başbakan Erdoğan'a şikâyet ettiler. Tüm bakan ve parti başkanları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı'na da birer yazı göndererek kamu kurumlarının, ülkenin özvarlıklarına sahip çıkmasını istediler.

Gelişmeler nedeniyle mermercilere randevu veren Gökçek, randevu günü yine Çin'de görüldü. Olay üzerine, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun da 3 Mayıs 2006'daki soru önergesiyle durumun vahametini TBMM'ye taşıdı.

Saygun, soru önergesinde, dünyanın her yerinde şehirlerin altyapısında ve mimarisinde kendi ulusal varlıklarının kullanıldığına dikkat çekerek şöyle dedi: "Ülkemizde çıkarılan yerel taş ve mermerlerin kullanılması, bütçe açığının rekor düzeylere çıktığı ülkemizin bağımsızlığının tehlikeye girdiği bir dönemde, ekonomimize katkı sağlamaz mı? Bu vesileyle işsizliğin 10 milyonlara ulaştığı ve üniversite mezunlarımızın bile iş bulamadığı ülkemizde yerli kaynakların kullanılması istihdama katkıda bulunmaz mı?"

Kanımıza dokunuyor
İstanbul Doğal Taşçılar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mermerci de bu ülkenin özvarlıklarının kullanılması için öncelikle kamu kurumlarına görev düştüğünü, ancak belediyelerin Çin graniti kullanmakta başı çektiğini söyledi. Yabancı ülkelerde alım yapmak üzere, kamu görevlilerini gördüklerinde "Kanımıza dokunuyor" diyen Mermerci, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı tarafından da kandırıldıklarını belirtti. Mermerci şunları anlattı:

"Biz Sayın Gökçek'in Şanghay'da alım için araştırma yaptığını gördüğümüzde şaşırdık. Kendisine yerli malı önerdik. Bunun üzerine randevulaştık. Biz bir grup mermerci işadamı olarak Ankara'ya gitmeye hazırlanırken Gökçek'in tekrar Çin'e gittiğini öğrendik. Bunun üzerine, durumu Başbakan'a, parti başkanlarına ve tüm bakanlarla TOBB Başkanı'na da birer yazıyla bildirdik. Tasarruf etmesi gereken bir dönemde, kamunun kendi varlıklarımızı kullanması gerektiğini söyledik."