Greenpeace: Hükümet Nükleer Lobiye Kanıyor

Greenpeace, hükümeti biran önce nükleerle ilgili tüm planlardan vazgeçmeye ve Türkiye toplam elektrik enerjisi üretiminin 2010'a kadar yüzde 10, 2020'ye kadar ise yüzde 20'sini yenilenebilir enerjiden elde etmesi için yasal bağlayıcılığı olan hedefler koymaya çağırdı.

Greenpeace'e göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde programları belirleyecek ve yenilenebilir teknolojilerin Türkiye'de yaygınlaşmasını yürütecek bir Yenilenebilir Enerji Departmanı'nın kurulması önemli bir adım.

Hükümet bahaneler üretiyor
Greenpeace Akdeniz Ofisi'nin Enerji ve İklim Kampanya Sorumlusu Hilal Atıcı, hükümetin bütçe görüşmeleri esnasında son dönemdeki enerji konularını nükleer endüstriyi canlandırmak için bahane olarak kullandığını söyledi.

"Türkiye enerji sektöründeki tartışmaları kullanan Türkiye hükümeti, Rusya-Ukrayna doğalgaz krizini değerlendiren bazı çevreler nükleer alternatifi seçmediği takdirde Türkiye'yi şiddetli bir enerji kıtlığının tehdit ettiğine Türk kamuoyunu inandırmaya çalışıyor."

Nükleer enerjinin, denendiğini ve 20. yüzyılın başarısız teknolojileri arasında çoktan yerini aldığını ifade eden Atıcı, "Sürdürülebilir bir geleceği desteklemek ve Türkiye kamuoyunun isteğine uygun hareket etmek yerine hükümet, nükleer lobinin mezardan kurtulma çabalarına kanıyor" dedi.

Üç nükleer santralin maliyeti 15 milyar dolar
Hükümeti enerji sektörüyle ilgili yanlış-bilgilendirme kampanyasını bırakıp doğruyu söylemeye çağıran Atıcı, şöyle devam etti: "Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli, 2020 yılı için bile öngörülen genel elektrik enerjisi talebinden daha fazladır. Bugün hem rüzgâr hem de ısıl güneş enerjisi teknolojileri büyük ölçekte enerji sağlayabilecek sistemdedir. Bunun örnekleri var.

"Üç nükleer santralin yapımı Türkiye'ye 15 milyar dolara mal olacak ancak bununla kalmayıp radyoaktif atık ve santralın süresi dolduğunda söküm maliyetleri de eklenince, bu rakam katlanarak artacak. Üstelik nükleer sanayiinin yarattığı istihdam oranı yenilenebilir enerji sektöründen çok daha az."

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Lideri Paul Horsman'a göre, "Güvenli teknoloji bize yıllardır anlatılan bir efsane, Japonya'daki son kazalar da gösteriyor ki bu teknoloji hiçbir zaman güvenli olmayacak. Bağımsızlık sadece yenilenebilir enerji sayesinde kazanılabilir. Yenilenebilir enerjiler doğal afetlerin tehdidi altında olmadıkları gibi, terör ve askeri saldırıların da hedefi de değildirler."